Руската държавна газова компания „Газпром“ спира доставките и по двете

...
Руската държавна газова компания „Газпром“ спира доставките и по двете
Коментари Харесай

„Газпром“ спира доставките по „Турски поток“ от вторник

Руската държавна газова компания „ Газпром “ стопира доставките и по двете тръби на „ Турски поток “. Според известие на колоса в Twitter повода е планувана поддръжка.

„ Преносът на газ посредством двете тръби на газопровода „ Турски поток “ ще бъде преустановен от 21 юни до 28 юни 2022 година по отношение на планувана превантивна поддръжка “, излиза наяве в известието.

Компанията осведоми още, че мярката е била контрактувана от всички акционери.

Новината бе обявена на фона на все по-затегнатите доставки на „ синьо гориво “ от Русия за Европа. Германската компания Uniper, най-големият покупател на съветски газ в Европа, стана ясно, че получава с 60% по-малко газ от поръчания. Италианската Eni пък е получила половината от желаните размери от съветската държавна „ Газпром “ в петък. Френската Engie и австрийската OMV също са наранени.

По-рано италианският министър председател Марио Драги упрекна Москва в „ неистини “ поради изказванията, че понижените доставки по „ Северен поток “ се дължат на техническа поддръжка. Италия може да се окаже принудена да задейства ексклузивен проект за деяние в газовия бранш още идната седмица, в случай че Русия продължи да лимитира доставките.

„ Турски поток “ доставя газ от Русия през Турция за Европа и има потенциал от 31,5 милиарда куб. м газ годишно.

В началото на май министър председателят Кирил Петков съобщи, че разпорежда „ цялостна инспекция по всички аспекти “ на плана „ Турски поток”.

Той изясни, че идните му дейности са вследствие на това, че „ сътрудниците ни виждат корупцията като главен инструмент за въздействието на (руския президент Владимир – бел. ред.) Путин в нашия район и в Европа като цяло ". Според министър-председателя Русия употребила точно подобен вид планове за практикуване на въпросното въздействие.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР