Руската държавна газова компания Газпром“ е предявила към България претенции

...
Руската държавна газова компания Газпром“ е предявила към България претенции
Коментари Харесай

„Газпром“ иска неустойка от България заради спрените плащания

Руската държавна газова компания „ Газпром “ е предявила към България искания за суми по изтеклия в края на 2022 година контракт за доставка на природен газ. Това разгласи служебният енергиен министър Росен Христов в ефира на националната телевизия.

Върви преписка, т.е. бяха предявени искания от съветската страна за избрани суми, има отговор от наша страна “, изясни министърът.

Той обаче отхвърли повече елементи по проблема, като нито уточни по кое време са предявени тези искания, нито на каква стойност са те, с мотив, че тематиката е конфиденциална.

В началото на годината обаче от парламентарната естрада министърът уточни, че по груби оценки вероятните оптимални искания, които „ Газпром “ може да насочи към България, са за „ стотици милиони “.

Министърът увери, че се организират съвещания с адвокати и „ всичко по този контракт е под надзор “.

Русия спря доставките на природен газ за България в края на април предходната година. Изложеният претекст бе, че България не е платила синьото гориво в новообявената рублова скица на Москва.

Те желаят да им платим нещо, което считат, че им изискуем “, добави Христов.

Припомняме, че решението да не се заплаща по новата скица на Москва през април 2022 година бе на държавното управление на Кирил Петков. Премиерът и финансовият му министър Асен Василев бяха безапелационни, че едноличната смяна в метода на заплащане е мотив, с който България може да предяви иск към „ Газпром “.

След промяната на властта обаче тонът бе заменен и служебният министър Росен Христов на няколко пъти посочи, че България се е свързала с интернационалните адвокатски адвокатски фирми с опит в арбитража и се приготвя за обстановка, при която Русия предяви искания, както се случва в този момент.
България се притеснява от арбитражно дело с „ Газпром “
Министърът беше безапелационен, че България е траяла да купува съветско гориво и след прекъсването на доставките от „ Газпром “, само че през медиатор.

По тематиката с обвиняванията към някогашния енергиен министър Александър Николов от началото на тази седмица, Христов уточни, че е давал показания предходната година. Според специалисти тези дейности, инициирани от прокуратурата, могат да навредят на позицията на България при едно вероятно арбитражно дело. На въпрос към Христов дали това е по този начин, той не даде съответен отговор. 

Министърът разяснява и опцията в десетия пакет наказания на Европейския съюз против Русия да влезе и ембарго на съветското нуклеарно гориво. Преди ден президентът Румен Радев разгласи, че в случай че се стигне до такава степен, България ще наложи несъгласие.
България ще наложи несъгласие на наказания против съветското нуклеарно гориво
Ако ние би трябвало да си разрушим промишлеността и енергетиката, с цел да създадем драскотина на съветската стопанска система, несъмнено че няма по какъв начин да го допуснем. Санкции против нуклеарния бранш на Русия ще доведат до съществени вреди за българската енергетика и всички тези данни са предоставени на Европейската комисия “, акцентира Христов.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинарбитраж трибунал неустойки Газпром доставки на газ ПоследниНай-четениЕнергетика 64 „ Газпром “ желае наказателна клауза от България поради спрените заплащания Бюджет и финанси 56 Русия бележи невиждан растеж в бизнес вложенията Бюджет и финанси 124 Мощните трусове в Турция вещаят скок на инфлацията и бюджетни опасности Любопитно 128 Дубай гледа към по-зелено бъдеще с два амбициозни плана Компании 1804 Lidl България няма да понижава животинските артикули Европари 1700 Новата районна европрограма ще разрешава и саниране на къщи Накратко 1012 Вечерни вести: Газът през март може да поевтинее още; Ще паднат ли цените на парцелите? Транспорт 352 Европейска комисия разреши нова пролонгация за концесионните такси на летищата Варна и Бургас Здравеопазване 284 Процедурата за шестте медицински хеликоптера може да продължи Телекомуникации 1744 Vivacom дава безвъзмездни интернационалните диалози към Турция и Сирия Енергетика 8034 Какво се случва с цените на дизела след ембаргото? Енергетика 4418 Накъде тече съветският нефт Транспорт 4256 НКЖИ започва търга за построяването на интермодален терминал в Русе Бюджет и финанси 4073 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Компании 3611 За ден Alphabet изгуби $100 милиарда поради прибързания си отговор на ChatGPT Енергетика 3539 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Компании 3071 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Имоти 2978 След нездравословния връх: Задава ли се спад в цените на парцелите през 2023 година? Компании 2606 „ Главболгарстрой “ към този момент поглежда към водорода Компании 2537 Най-големият производител на цимент в света купува поредна покривна компания Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всички„ Булгаргаз “ предлага газът да поевтинее още през март
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР