Руската армия завърши отстъплението си от района на Херсон, като

...
Руската армия завърши отстъплението си от района на Херсон, като
Коментари Харесай

Украинската армия освободи Херсон


Руската войска приключи отстъплението си от региона на Херсон, като до момента в който се изтегляше взривяваше мостове и минираше обширни полета. Въоръжените сили на Украйна обстрелват съветските войски, отстъпващи от десния бряг на Днепър. В Херсон към този момент влязоха украински войски, където бяха посрещнати от ликуващи жители. Тази заран проруските военни блогове оповестиха за взривяване на мостове през Днепър и довеждане докрай на изтеглянето на войските. Антоновският мост е бил взривен в 5 сутринта, а мостът на Каховската Водноелектрическа централа в 3 часа сутринта.

Все още не е изцяло ясно дали съветската войска е претърпяла съществени загуби при отстъплението. Според анализатори изтеглянето не е толкоз безредно, както в региона на Харков при започване на септември. Според Института за проучване на войната (ISW), съветските войски обаче наподобява се отдръпват в относително добър ред. Според украинските медии и телеграм канали, в петък вечерта в региона на Херсон са се засилили обстрелите по позициите на съветската войска, напускаща десния бряг на Днепър. Твърди се, че детонациите са били чути в предградията на Херсон, в Чернобаевка и Антоновка (където се намира Антоновският мост). Експлозии, съгласно очевидци, са прозвучали и в региона на Каховската водноелектрическа централа.

Късно вечерта се появи информация, че въоръжените сили на Украйна изцяло са обкръжили Херсон. Свързаният с " Вагнер " канал Grey Zone даже заяви, че украински войски са влезнали в града. Оперативното командване на въоръжените сили на Украйна „ Юг ” разяснява обстановката спестовно, съобщавайки единствено, че съветската войска пресича Днепър с лодки и кораби, оборудва отбранителни линии на левия бряг и обстрелва украинските позиции на десния. 

Руските изцяло изтеглиха за 3 дни 20000 бойци и 3500 единици бойна техника, рапортува публично Москва. Въпреки това нощес украинският министър на защитата Олексий Резников сподели, че ще отнеме седмица за цялостното евакуиране на съветските войски.

Руското министерство на защитата през днешния ден заяви, че изтеглянето е приключило, като няма загуби измежду персоналния състав и техниката. Снимки в обществените мрежи обаче опровергават това. Украински военни разгласяват фотоси и видеозаписи с пленена съветска техника, за която се твърди, че е била изоставена от съветските военни при оттегляне към левия бряг на Днепър. Едно от видеата, оповестено от Ukraine Weapons Tracker, демонстрира Т-90А, най-модерният танк, употребен в Украйна. Има и видео на изоставени танкове от други модели и бронетранспортьори, обозначени с буквите Z.  

В украинските телеграм канали се популяризират фотоси, на които се твърди, че съветски бойци, останали в Херсон, се обличат в цивилни облекла и изхвърлят униформите си в кофите за отпадък.

Официално Министерството на защитата на Украйна не оповестява за пленяване на съветска техника и пленници. Не се разясняват и известията за появяването на украински военни в Херсон. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР