Руската армия контролира почти напълно украинския град Вугледар (Угледар) в

...
Руската армия контролира почти напълно украинския град Вугледар (Угледар) в
Коментари Харесай

Руската армия превзе стратегическия град Вугледар в Донецка област

Руската войска управлява съвсем изцяло украинския град Вугледар (Угледар) в Донецка област. Украинската мониторингова група DeepState във вторник вечерта, че съветските сили са завладяли града, само че досега няма публично удостоверение нито от Киев, нито от Москва.

Вугледар е миньорски град в Донецка област , който украинската войска отбранява от началото на съветската пълномащабна инвазия през февруари 2022 година Руските сили нееднократно са опитвали да завладяват града, само че до момента несполучливо.

Близки до Кремъл военни блогъри разгласиха видеоклипове, които демонстрират бойци с съветски флагове на покрива на административна постройка във Вугледар.

Базираният в Съединени американски щати Институт за проучване на войната, че съветските сили евентуално са завзели града на 1 октомври.

Руската войска стартира да обкръжава града през последните дни. Във вторник украинската администрация на Донецка област заяви, че съветските военни са достигнали покрай центъра на Вугледар.

Украинските управляващи до момента не са съобщили дали градът е високомерен и обстановката там не се загатва в утринните осведомителни бюлетини на Генералния щаб украинската войска в сряда.

Вугледар се пази от украинската 72-ра механизирана бригада . Би Би Си цитира двама бойци, които са съумели да изоставен града и в този момент пазят позиции наоколо, които споделят, че украинските военни са се изтеглили в последния миг, претърпявайки загуби.

Мащабът на украинските загуби не е прочут досега. Според разбор на Института за проучване на войната по-голяма част от украинските военни са се изтеглили, преди градът да бъде обкръжен.

В града има 107 цивилни, заяви във вторник регионалният шеф на Донецка област Вадим Филашкин .

“Евакуирахме всички деца. Относно тези 107 души, които към момента са там, мъчно можем да стигнем до тях и да им занесем филантропична помощ, питейна вода, медикаменти, тъй като тече дейна фаза на борба ”, сподели Филашкин.

Преди войната миньорския град Вугледар има население от към 14 000 души .

Градът е считан за значим във военно отношение, тъй като се намира на нагорнище. Докато украинските сили го направляваха, те го използваха като позиция за бомбардиране на съветската войска в региона.

Освен това Вугледар се намира близо го железопътна линия, която свързва нелегално анексирания от Русия украински полуостров Крим и Донецка област, която съветската войска се пробва да превземе изцяло.

 Снимка от въздуха на Вугледар на 10 февруари 2023 година
Вугледар е под обстрел от началото на съветската инвазия през февруари 2022 година Снимки от 2023 година демонстрират обилни опустошения, а представител на управата на града сподели пред украински медии, че всички здания в града са претърпели щеtи, както и цялата градска инфраструктура.

Завземането на Вугледар от съветските сили идва на фона на други съветски триумфи в Донецка област в региона на Покровск и на украинското навлизане в съветската Курска област.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР