Руската агресия срещу Украйна ни припомни по един жесток начин,

...
Руската агресия срещу Украйна ни припомни по един жесток начин,
Коментари Харесай

Зам.-министър Петрова участва в заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа

Руската експанзия против Украйна ни напомни по един нечовечен метод, че свободата, демокрацията, върховенството на закона и правата на индивида не могат да бъдат вземани за даденост “ съобщи заместник-министър Велислава Петрова по време на съвещанието на Комитета на министрите на Съвета на Европа, което се организира на 20 май 2022 година в Торино.

Заместник-министър Петрова акцентира, че нападението против прилежаща страна, говорът на ненавист, пропагандата, дезинформацията и изкривяването на историята не могат да бъдат инстумнети на интернационалните връзки. Тя употребява опцията, с цел да осведоми за дейностите подхванати от българското държавно управление в поддръжка на Украйна и украинските бежанци.

Придържането към висок морал и отстояването на демократичните полезности идва на висока политическа и икономическа цена, съобщи още заместник-министър Петрова. Тя уточни, че за един ден България мина от съвсем изцяло зависеща от доставките на съветски газ страна до такава с нулева взаимозависимост вследствие на едностранно нарушение на действителен двустранен контракт.

Заместник-министър Петрова акцентира, че опитът да се употребяват стопански средства за оказване на напън и подкопаване на интернационалния правов ред, е тест за нашата взаимност и единение, тест на който не трябва да се проваляме, в случай че желаеме да покажем демократична резистентност. Тя добави, че последното е още по-валидно и в подтекста на поредните здравни и стопански рецесии, както и възходящата ерозия на мултилатерализъм. Съветът на Европа би трябвало да продължи да дава своя съответен принос в това отношение и да служи като страж на нашите споделени полезности, съобщи заместник-министърът.

Заместник-министър Велислава Петрова означи и 30-та годишнината от присъединението на Република България към Съвета на Европа, като напомни, че участието на страната ни в организацията е допълнило и подкрепило съществени промени, които са спомогнали за възобновеното на демокрацията в Република България и интеграцията в НАТО и Европейски Съюз.

Комитетът на министрите единомислещо осъди експанзията на Русия против Украйна, поддържа нейната териториална целокупност и суверенитет, и акцентира нуждата от единение и взаимност в отстояването на полезностите на свободата, демокрацията, върховенството на закона и правата на индивида.

В рамките на визитата си, заместник-министър Велислава Петрова организира двустранна среща с министъра на външните работи на Княжество Андора Мария Убак Фонт, както и работна среща с посланика на Република България в Италия, господин Тодор Стоянов и почетния консул на Република България в област Пиемонт, господин Джани Мариа Сторнело.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР