Руска ракета не е прелитала над Румъния. Румънското министерство на националната

...
Руска ракета не е прелитала над Румъния.
Румънското министерство на националната
Коментари Харесай

Румъния отрича руска ракета да е прелитала в небето ѝ

Руска ракета не е прелитала над Румъния.

Румънското министерство на националната защита разгласи, че ракета, която счита, че е изстреляна от един от съветските кораби в Черно море, е прелетяла на към 35 км от североизточната граница на страната и не е навлязла във въздушното пространство на НАТО.

Ведомството показва, че съгласно доказателствата, събрани от системата за наблюдаване на военновъздушните сили на страната, обектът - евентуално крилата ракета, е навлязъл в териториите на Украйна и Молдова, само че не и на Румъния.

Допълва се, че два самолета МиГ-21 LanceR са изпратени на североизток, ако е нужен отговор до изясняване на обстановката.

По-рано през днешния ден Валерий Залужни, главнокомандващ въоръжените сили на Украйна, съобщи, че две ракети " Калибър ", изстреляни от Черно море , са навлезли във въздушното пространство на Молдова, след което са - страна член на НАТО, и са влезнали в Украйна.
 Украйна бие паника за съветски ракети в небето на НАТО Обновена
Украйна бие паника за съветски ракети в небето на НАТО

Киев твърди, че две ракети " Калибър " са прелетели над Румъния и Молдова

От Министерството на защитата на Молдова оповестиха, че са привикали посланика на Русия в страната Олег Васнецов за пояснение на случая.

Събитието бе от голяма важност на фона на последната ескалация на войната в Украйна, защото в случай че се окажеше, че въздушното пространство на Румъния фактически е нарушено, тя може ше да се позове на Член 5 на НАТО , според който нахлуване против страна членка на Алианса се смята за експанзия против всички членове. Досега този член е употребен единствено след терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година

От началото на войната има няколко случая с паднали ракети в прилежащи на Украйна страни.
 В Молдова още веднъж падна ракета
В Молдова още веднъж падна ракета

Това е трети сходен случай

Последният сходен случай е, когато молдовски граничен патрул откри фрагменти от ракета, паднала в региона на граничния бранш Ларга (Бричани) след следващия. Това бе третият път, когато фрагменти от ракети от бомбардировките на Украйна падат на територията на страната.

На 5 декември предходната година.

Аналогичен случай стана и в края на октомври. Тогава Наславча, откакто беше свалена от противовъздушната защита в прилежаща Украйна по време на поредна против украински градове.

На 15 ноември пък в Източна Полша, покрай границата с Украйна, убивайки двама души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР