Руска хакерска група, чиито лидери са обвинени в престъпление от

...
Руска хакерска група, чиито лидери са обвинени в престъпление от
Коментари Харесай

Руски хакери се прицелиха в нова мишена - американците, които работят от вкъщи

Руска хакерска група, чиито водачи са упрекнати в закононарушение от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати през декември 2019 година след офанзиви по американското държавно управление, доста американски компании и медии, се прицели в нова цел - работещите от у дома американци по време на пандемията. Хакерите са се пробвали да обхванат в техните мрежи със злотворен програмен продукт за блокиране на компютрите, написа " Ню Йорк таймс ".

Новите офанзиви на хакерската група, която съгласно Министерството на финансите е работила за съветското разузнаване, са открити през последните дни от Symantec Corporation, част от Broadcom, една от многото компании, които следят корпоративните и държавни мрежи.

В четвъртък вечерта компанията предизвести, че съветски хакери са се възползвали от неочакваната смяна в работните привички на американците, с цел да вкарат код в корпоративни мрежи с невиждана досега скорост.

Те са употребявали програмен продукт за изнудване на компании да платят милиони долари, с цел да си върнат достъпа до съхраняваните данни.

Кибератаката е осъществена няколко месеца преди президентските избори в Съединени американски щати. Министерството на вътрешната сигурност се пробва да отбрани системите за регистрация на вота в градовете и щатите, опасявайки се, че могат да бъдат блокирани, което да докара до безпорядък на 3 ноември.

От Symantec отхвърлят да упоменат фирмите, които са наранени от дейностите на съветските хакери поради договорености с компаниите за конфиденциалност. Но разясниха, че са засекли офанзиви против 31 компании, в това число огромни американски компании и компании във Fortune 500. Не е ясно дали една от тези компании е трябвало да заплати откуп.

Хакерите се назовават " Evil Corp. " През декември правосъдното министерство на Съединени американски щати разгласи, че групата е забъркана в кибепрестъпления в съвсем немислим мащаб, употребявайки злотворен програмен продукт за кражба на десетки милиони долари от онлайн банкови системи. Финансовото министерство им наложи наказания, а Държавният департамент предлага премия от 5 милиона $ за даване на информация за задържането на водача на групата.

Един от водачите на групата Максим Якубец е упрекнат и глобен през декември. Той е работил за Федералната работа за сигурност на Русия преди три години. Конкретно е работил върху планове за съветската страна, които включват кражба на конфиденциални документи посредством киберсредства и осъществяване на кибероперации.

От Symantec оповестиха, че са уведомили федералните управляващи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР