Руска гражданка бе задържана в САЩ и обвинена в опит

...
Руска гражданка бе задържана в САЩ и обвинена в опит
Коментари Харесай

САЩ арестуваха руска шпионка

Руска гражданка бе арестувана в Съединени американски щати и упрекната в опит да повлияе на политиката посредством навлизане с в политически организации, в това число авторитетната Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия. Това съобщи AFP, представена от БНР.
Мария Бутина (29 г.) е задържана във Вашингтон и изправена пред съд в понеделник, заяви правосъдното министерство на Съединени американски щати. Тя е упрекната в скрит план в интерес на Русия, при който опитвала да „ развива връзки с американски жители и да проникне в организации, с цел да повлияе на политиката в Съединени американски щати “.
Арестът ѝ бе разгласен, до момента в който президентът Доналд Тръмп се връщаше във Вашингтон от срещата с Владимир Путин в Хелзинки и посред обвинявания, че не e атакувал съветския си сътрудник поради намесата в изборите в Съединени американски щати през 2016 година
Според правосъдното министерство Бутина нарушила закона, защото не разкрила пред управляващите в Съединени американски щати, че работи като сътрудник на съветското държавно управление. Имала близки връзки с „ съветски представител “, чието име не бе обявено публично.
Но американски медии оповестиха, че става дума за съветския политик Александър Торшин – някогашен член на горната камара на съветския парламент, член на ръководещата партия „ Единна Русия “, който в този момент е на върховен пост в централната банка. Торшин, който е доживотен член на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, е включен в US листата с съветски жители подлежащи на наказания през април 2018 година
Обвинението твърди, че Бутина и съветският представител работели за създаване на секрети линии за връзка, които можели да бъдат употребявани от Руската федерация за навлизане в националния уред на Съединени американски щати за взимане на решения.
Сред изгражданите от Бутина връзки били с „ организация, защитаваща правото на носене на оръжие. В обвинителния акт името ѝ не е посочено, само че US медии всеобщо настояват, че става дума за Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, която е мощен съдружник на Републиканската партия.
Според The New York Times по време на изборната акция за изборите през 2016 година в Съединени американски щати Бутина се пробвала два пъти да провежда секрети срещи на Тръмп и Путин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР