Русия заяви, че доставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна, за

...
Русия заяви, че доставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна, за
Коментари Харесай

Мария Захарова: Доставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна е признак на слабост

Русия съобщи, че доставянето на касетъчни муниции на Украйна, за което Съединени американски щати взеха решение, е " самопризнание на уязвимост ", което ще трансформира Вашингтон в съизвършител в гибелта на мирни жители, в резултат на потреблението на тези оръжия, неразрешени в огромна част от света, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Изпращането на касетъчни оръжия е жест на обезсърчение и самопризнание за уязвимост в подтекста на неуспеха на хипотетичната украинска контраатака ", се споделя в изказване на съветското министерство на защитата.

Руската дипломация порица и " безсрамен опит да се удължи мъката на сегашните украински управляващи, без да се регистрират цивилните жертви " на касетъчните бомби. " Доставяйки касетъчните муниции, Вашингтон ще стане съизвършител " и ще носи " цялостна отговорност за смъртните случаи, породени от детонациите, в това число тези на съветски и украински деца ", прибавя Москва.

Тези оръжия са неразрешени в редица страни, изключително в Европа, които са подписали Конвенцията от Осло от 2008 година. Нито Съединени американски щати, нито Украйна, нито Русия обаче са страни по нея. Употребата им е доста противоречива, защото зарядите, които разпръскват, предизвикват доста съпътстващи цивилни жертви.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че решението да се доставят касетъчни бомби на Украйна е било " доста мъчно ", само че е било " вярната стъпка ".

" Поредното оръжие-чудо, на което залагат във Вашингтон и Киев, без въобще да се замислят за тежките последици, въобще няма да повлияе на хода на специфичната военна интервенция, чиито цели и задания ще бъдат изпълнени напълно ", увери говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС. Москва назовава водената от нейните сили война в Украйна " специфична военна интервенция ".

Вашингтон осъзнава, че обещанията на Украйна да употребява касетъчните оръжия " акуратно " и " отговорно ", не костват нищо, добави Захарова.

Канада, Германия и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се оповестиха срещу потреблението на касетъчните муниции, които Съединени американски щати изпращат на Украйна, напомня Ройтерс.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР