Русия затвори черноморските пристанища на Украйна, за да отслаби страната

...
Русия затвори черноморските пристанища на Украйна, за да отслаби страната
Коментари Харесай

WSJ: ООН иска облекчаване на руските санкции, за да освободи украинското зърно

Русия затвори черноморските пристанища на Украйна, с цел да отслаби страната и да завладее нейното крайбрежие. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изиска от Москва да позволи някои украински доставки на зърно в подмяна на ограничения за облекчение на съветския и беларуския експорт на калиев тор. В момента обаче наподобява, че Русия не води съществени договаряния, настояват дипломати. Турция е изразила предпочитание да взе участие в сходна сделка, в това число посредством унищожаване на мини от морето и ръководство на корабния трафик.

Русия и Беларус са основни снабдители на поташ (калиев карбонат). Това е хранително вещество за растенията, което може да обезпечи положителни реколти в други райони по света. В момента беларуският поташ е неразрешен на международните пазари поради западните наказания. Войната в Украйна също наруши част от съветския експорт.

Това е и повода Организация на обединените нации да се пробва да отстрани бариерите, в това число и западни наказания, с цел да върне повече от съветския и беларуския поташ на пазара.

Като един от най-големите експортьори на зърно, Украйна е изнесла 41,5 милиона метрични тона царевица и пшеница през сезон 2020-2021 година, като повече от 95% са били транспортирани през Черно море, съгласно Maxigrain, украинска компания за експортьор на зърно. На фона на разрушаването на селскостопанската промишленост на Украйна от войната и съветската обсада на украинските пристанища, чиновниците на Организация на обединените нации се притесняват, че покачващите се цени и евентуалният дефицит могат да дестабилизират бедните страни, които зависят от украинското зърно, и да доведат до спор. Цените на пшеницата доближиха рекордни равнища след съветската инвазия през февруари.

Западните наказания ограничиха достъпа на Москва до задгранична валута, до момента в който народи, които поддържат Украйна, понижиха износа на нефт от Москва.

Няма коментар от съветската и украинската задача в Организация на обединените нации, както и от посолството на Турция в Съединени американски щати.

Гутериш обаче загатва за договаряния във Виена на следващия ден.

" Трябва да намерим метод производството на храни в Украйна и производството на храни и торове в Русия да бъдат върнати на международните пазари макар войната ", уточни генералният секретар на Организация на обединените нации, който посети Москва, Киев и турската столица Анкара през април, с цел да разиска войната и проблемите на продоволствената сигурност.

Водените от Организация на обединените нации диалози за отваряне на износа на зърно от Черно море допълват по-незабавните старания на европейските страни за напредване на по-малки количества украински хранителни артикули на пазара по пътищата, железниците и водните пътища на континента, в това число река Дунав.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще ръководи Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в четвъртък, когато се чака страните членки да обсъдят световната продоволствена сигурност.

Москва е сериозна спънка за освобождението на износа на зърно. Москва също има право на несъгласие като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, тъй че наподобява малко евентуално съветът да одобри обвързваща резолюция, ориентирана към освобождение на украинския експорт на зърно, споделят сегашни и някогашни чиновници.

Без резолюция на Организация на обединените нации или краткосрочно съглашение, се чака страните, които зависят от украинската пшеница, да продължат да оказват напън върху Москва да позволи най-малко лимитирани доставки на зърно, може би ескортирани от кораби под флага на интернационална организация или страна, която се счита като неутрални или другарски настроени към Москва.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР