Русия започва 2017 година с преустановени стартове на практически всички

...
Русия започва 2017 година с преустановени стартове на практически всички
Коментари Харесай

Русия остана без ракети! Протон няма да лети още поне половин година…

Русия стартира 2017 година с прекратени стартове на на практика всички разполагаеми ракети, написа журналистът Анатолий Зак. Първо през декември ракета “Союз ” не съумя да изведе в вярната орбита товарен галактически транспортен съд “Прогрес ”. А в този момент е проблематична тежкотоварната ракета “Протон ”.

Иначе 2016-та година стартира толкоз добре… През март ракета “Протон-М ” сполучливо изведе автоматизираната междупланетна станция “ЕкзоМарс ”- “Трейс Газ Орбитър ” на път към Червената планета. След това на 9-ти юни “Протон-М ” изведе в космоса спътника “Интелсат-31 ”. Полетът беше сполучлив, само че наземните разбори по-късно демонстрираха някои нежелани аномалии в работата на втората степен. Ракетите “Протон ” бяха изведени от употреба, до момента в който се разрешат проблемите и оттогава до ден сегашен към момента не са полетяли. Следващият полет беше плануван първо за януари, по-късно за февруари 2017 година.

Днес се появи нова забавна информация от Комерсант (източник: Новости-космонавтики). Наземни проби са разкрили механически проблеми с работата на моторите РД-0210 и РД-0212, които се употребяват за втората и третата степен на ракетите “Протон-М ”. Оказва се, че предходни топлинно-устойчиви сплави, които до неотдавна са били употребявани в двигателните съставни елементи, са били сменени с по-евтини и не чак толкоз устойчиви сплави.

Като резултат Роскосмос реши да отзове на практика всички мотори за вторите и третите степени на ракети “Протон ” и да ги върне на предприятието Воронеж. Понастоящем по случая работят чиновници на Федералната работа за сигурност, Следствения комитет и прокуратурата. Те би трябвало да отговорят на въпроса по какъв начин замяната на качествените сплави с некачествени е станало без да бъде открито от многочислените структури, които дават отговор за контрола на качеството.

При най-оптимистичния вероятен сюжет “Протон-М ” ще лети не по-рано от лятото.

Руската галактическа стратегия се нуждае от незабавни оздравителни ограничения. Ракетите “Союз ” и “Протон-М ” не са разполагаем заради продължаващите проблеми свързани с качеството на моторите. А откогато настъпи спорът с Украйна, не летят и ракетите “Зенит ”, “Днепр ” и “Рокот ”. Практически Русия през днешния ден е останала без галактически ракети. Единственото изстрелване, което наподобява реалистично в близко бъдеще, е февруарското на ракета “Союз-СТ ”, само че то ще е от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана.

През 2016 година ракетата “Протон-М ” излетя сполучливо и вкара автоматизираната междупланетна станция “ЕкзоМарс ” на път към Червената планета! Credit: ESA/S Corvaja

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР