Русия за пореден път намали доставките на газ за Европа,

...
Русия за пореден път намали доставките на газ за Европа,
Коментари Харесай

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията


Русия за следващ път понижи доставките на газ за Европа, като не остави никакво подозрение в Европейския съюз, че " Газпром " е основната бухалка в енергийната война на Кремъл. Европейците към този момент не имат вяра в " техническите аргументи " за спирането на доставките и се приготвят за цялостна газова обсада от страна на Русия.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6095
В изискванията на най-голямата енергийна рецесия от 70-те години на предишния век насам няколко страни към този момент започнаха изключителни ограничения и са на път да лимитират потреблението на газ - първо непринудено, а по-късно и наложително.

От една година Русия непрекъснато понижава доставките на газ за Европейски Съюз, а тази седмица те спаднаха до невиждано от десетилетия равнище - към 100 милиона кубически метра дневно. През май " Газпром " доставяше 250 млн. куб. м дневно, а преди три години - 500 млн. куб. м дневно.

Общото понижение на газовите доставки се дължи както на плануваната профилактика на " Турски поток ", южният маршрут през Турция, която ще завърши след седмица, само че и идва от главния газопровод " Северен поток " към Германия, който би трябвало да бъде ремонтиран през юли. Досега " Газпром " не е посочил подготвеност да резервира свободен потенциал и да усили потока по третия маршрут през Украйна.

" Като се има поради държанието на Русия в последно време, не изключвам, че тя ще продължи да понижава доставките на газ за Европа под разнообразни предлози, като стигне до цялостното им преустановяване ", съобщи в сряда Фатих Бирол, началник на Международната организация по енергетика (МААЕ).

Бирол беше измежду първите, които предизвестиха още преди съветската офанзива против Украйна, че Кремъл употребява природния газ, с цел да оказва напън върху Европа. Днес Бирол предизвестява Европа да се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията.

Според МААЕ европейските страни няма да могат да попълнят нужния потенциал в газовите си складове преди зимата, както и да се извърши проекта за деяние при изключителни обстановки, макар увеличението на производството от въглищни и атомни електроцентрали.

Русия изяснява намаляването на доставките с механически аргументи. Кремъл отхвърля да има роля в енергийната рецесия и назовава четирикратното нарастване на цените на природния газ в Европа през миналата година последица от промяната на енергийния пазар в Европейски Съюз и западните наказания против Русия. " Там забъркаха каша, цените скочиха и в този момент още веднъж търсят виновниците ", съобщи предходната седмица президентът Владимир Путин и предсказа политическия и икономическия колапс на Европа: деградация, беднотия и промяна на елитите след идването на власт на радикали и популисти.

Европа отхвърля тези причини и смята дейностите на Русия за политически шантаж.

Вече даже и най-зелените чиновници на Европейска комисия са съгласни с това.

Дори и Елина Бардрам, която ръководеше делегацията на Европейската комисия на историческата среща на върха за климата през 2015 година, когато беше подписано Парижкото съглашение за битка с изменението на климата, призна, че европейските страни са принудени да подхващат редица доста значими ограничения в отговор на явния произвол на администрацията на Путин. Макар и всички тези ограничения да са краткотрайни ", съобщи Бардрам.

От най-хубави сътрудници до най-лоши врагове

За повече от две десетилетия ръководство на Путин Европейски Съюз е нараснал покупките си на съветски газ веднъж и половина. Сега Европа е на път да го понижи с две трети единствено за няколко месеца.

Русия е водила газови войни с Украйна и Беларус, само че до този миг в никакъв случай с Европа - нейния най-богат, непосредствен и максимален пазар. Така беше до предходната година.

Европейски Съюз желаеше да купува съветски газ, само че имаше и други огромни проекти: в границите на няколко години да понижи покупките си и даже да забрани дълготрайните контракти с " Газпром ", с цел да го принуди да се конкурира с новите огромни играчи, най-много със Съединени американски щати.

Европа искаше да употребява чистия газ за " екологизиране " на стопанската система, с цел да затвори бързо въглищното произвеждане, а в Германия - и атомните електроцентрали, и в това време интензивно да премине към възобновими енергийни източници: слънчева, вятърна и атомна сила. Целта беше понижаване на излъчванията, усмиряване на страховете след повредата в японската АЕЦ " Фукушима ".

Това не беше част от проекта на Путин. Той подлагаше на критика " умниците " от Европейския съюз на всеки ъгъл, предишното лято отвъртя малко кранчето, а през есента провокира огромна проява на дефицит. " Газпром " не нагнети задоволително газ в европейските си складове и се отдръпна от спотовия пазар. Те изпълняваха единствено дълготрайни контракти и вследствие на това през зимата цените на природния газ доближиха исторически най-много.

Сега тези стойности са още по-високи поради намаляването на доставките.

Но резултатът до момента е противоположен - Европейски Съюз не забави, а форсира сложния и безценен завой в стопанската система си, обръщайки тил на " Газпром ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР