Русия вероятно е загубила най-малко четири бойни самолета в Украйна

...
Русия вероятно е загубила най-малко четири бойни самолета в Украйна
Коментари Харесай

Oсновнатa причина за провала на Русия в Украйна

Русия евентуално е изгубила минимум четири бойни самолета в Украйна единствено през последните 10 дни, с което загубите на съветските военновъздушни сили от началото на нашествието са достигнали 55 изтребители и бомбардировачи.

Това е оценка на английското разузнаване, оповестена през днешния ден. Според украинските военни съветските загуби са надалеч по-големи – 251 самолета. Като воюваща страна обаче Украйна употребява сходна информация за пропагандни цели и числата постоянно са пресилени. Русия прави същото, като съгласно нейното министерство на защитата Украйна към този момент е изгубила двойно повече самолети, в сравнение с действително имаше преди началото на войната.

Според самостоятелни оценки украинската войска към момента разполага с почти половината изтребители от преди съветската инвазия.

От английското министерство на защитата разясняват, че скокът на загубите на съветската войска във въздуха над Украйна евентуално е частично резултат от поемането на по-голям риск, защото Военновъздушни сили на Русия се пробват да обезпечат непосредствена въздушна поддръжка на сухопътните сили, попаднали под напън от украинското контранастъпление.

Ситуационната информираност на съветските водачи постоянно е слаба, защото те не употребяват сателитна навигация. Нерядко, изключително при неприятно време, самолетите им се отклоняват над вражеската територия, попадайки в зони с масирана противовъздушна защита. Това се случва и поради бързото пренасяне на фронтовите линии.

Продължаващата липса на въздушно предимство на Русия над Украйна остава един от най-важните фактори, подкрепящи украинската защита.

Въпреки че множеството наблюдаващи чакаха съветските въздушно-космически сили (ВКС) бързо да реализират предимство над Украйна в първите седмици на войната, това не се случи.

Представянето на Върховен касационен съд показва обилни ограничавания на техните оперативни качества. Те се оказаха неспособни да правят комплицирани въздушни интервенции по едно и също време против противникови Военновъздушни сили и противовъздушна защита.

Украинските военновъздушни сили пък възприеха за малко тактика за „ отвод от въздуха ”, разчитайки на добре интегрирани и високомобилни ракетни системи земя-въздух – от „ Игла ” и „ Стингър ”, до „ Бук ” и С-300.

Освен това Украйна приложи гъвкава система за наземно базиране на изтребителите си, сменяйки непрекъснато летищата.

Така тя съумя да резервира задоволителна въздушна мощ за ответни удари и противопоставяне на съветските изтребители.

Русия стартира със обилни числени и софтуерни преимущества във въздушната област, само че ѝ липсва способността да употребява тези преимущества като част от съгласувана тактика, приспособена да противодейства на тактиката на Украйна.

През миналото денонощие украинската авиация е нанесла 21 въздушни удара по позиции на съперника, като е поразила 16 региона на концентриране на живата мощ и опорните пунктове на съветските войски, както и 5 позиции на системите за Противовъздушна отбрана. Това пък оповестиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР