Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното

...
Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното
Коментари Харесай

Борел: Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила

Русия към този момент загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното проваляне на Русия е явно, съобщи през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел на среща в Брюксел, проведена от Европейския конгрес за сигурност и защита.

 

В началото на войната започнахме да вършим изказвания, да осъждаме нападението, да показваме паника. Спомням си, че приказвах с мои сътрудници и те споделиха, че има фонд за даване на оръжие за сътрудници на Европейски Съюз по света. Първоначалното предложение беше да се провиснал 50 милиона евро, попитах дали това не е смешка. Веднага взехме решение първата сума да бъде половин милиард евро, а през днешния ден сме покрай шест милиарда евро. Общо страните от Европейски Съюз и европейските институции към този момент осигуриха към 16 милиарда евро поддръжка за Украйна, уточни Борел.

 

Надявам се войната да спре, само че Русия продължава непрекъснатия обстрел. Чувам хора, които желаят мир. Същото желая и аз, а украинците го желаят най-вече. Кажете по какъв начин да се реализира мир и какъв да бъде той, прикани висшият представител. Той изясни, че в случай че спре поддръжката за Киев, съветските войски ще стигнат до полската граница и това ще заплаши в допълнение сигурността.

 

Всяка страна от Европейски Съюз би трябвало да изпраща муниции на Украйна от своите ресурси. Тези муниции ще бъдат възобновени, ще платим за това, разясни той. Според него войната е станала екзистенциален въпрос не за Русия, а за съветския президент Владимир Путин. По неговите думи преди войната присъединението на Украйна към НАТО не е било на дневен ред и страната не е представлявала военна опасност за Русия.

 

Готови сме за мирни договаряния, само че всеки, отишъл до Кремъл за среща с Путин, се връща със същото обръщение - че той има военна цел и до момента в който не я реализира, няма да спре. Но в тази война не става дума за стълкновение сред две войски, Русия непрекъснато обстрелва цивилни и унищожава инфарструктура, убива деца, означи Борел. Дипломатическата победа е също толкоз значима, колкото е военната, би трябвало да обясняваме на хората за какво свободният свят не може да разреши победа за Путин, добави той.

 

По неговите думи всеки, който поддържа Украйна, е част от " груповия Запад " и това не е географско разбиране. 

 

Молим Китай да употребява въздействието си над Русия, с цел да спре войната, да извърши своята отговорност като член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи Борел, само че изрази подозрение, че Пекин може да бъде медиатор в мирни договаряния. Безграничната дружба сред Китай и Русия има граници. Това е " лимитирано безгранично другарство ", разяснява той и означи, че Русия стопански е равна на Италия или Испания, а Китай съставлява една пета от международната стопанска система. Китай очевидно поддържа Русия, само че към този момент не обезпечава военна помощ за Москва, добави висшият представител.

 

По неговите думи е неизбежно превръщането на Китай в международна мощ, само че значимото е дали Пекин употребява тази мощност в сходство с интернационалното право и дали заплашва полезностите на свободния свят.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР