Русия възнамерява да купи 70 милиарда долара (около 4,4 трилиона

...
Русия възнамерява да купи 70 милиарда долара (около 4,4 трилиона
Коментари Харесай

На хоризонта - нови валутни войни

Русия има намерение да купи 70 милиарда $ (около 4,4 трилиона рубли) в " другарски " валути, написа Bloomberg, базирайки се на план на документ на съветското държавно управление, който към момента не е оповестен публично. По предварителна информация покупките на валута ще бъдат най-вече в китайски юани.
Както отбелязва организацията, този проект е получил поддръжка на 30 август на особено заседание с присъединяване на високопоставени лица от държавното управление и Централната банка на Русия, в това число ръководителя на финансовия регулатор Елвира Набиулина.
В продължение на доста години съветската Централна банка е натрупала стотици милиарди долари, евро и други задгранични валути като " въздушна възглавница ", с цел да отбрани стопанската система от съмненията в цените на петрола, написа в обявата.
Обаче " в новата обстановка е много мъчно и нецелесъобразно да се натрупват огромни ликвидни валутни запаси като защитна мярка при положение на бъдещи рецесии. " Замразените " (от Западните страни) 300 милиарда $ не помогнаха на Русия - в противен случай, те се трансфораха в накърнимост и знак на пропуснати благоприятни условия ", цитира Bloomberg презентация, готова за съвещанието.
В същото време в материалите от въпросното заседание се отбелязва, че закупуването на валути даже на " другарски " страни е проблематично. По-конкретно, продажбата на финансови активи в юани " ще изисква настрана съглашение с Китай, което ще бъде доста мъчно да се реализира в изискванията на рецесия ".
Други валути, като дирхама на ОАЕ, са обект на " висок политически риск ", защото държавните управления трансформират своите политики. А пък турската лира, на собствен ред, е подложена на съществени опасности от обезценка (обезценяване). Всъщност, задачата на посочената финансова интервенция е да се " обуздае " стремителният напредък на курса на рублата.
Наталия Лаврова, основен икономист на BCS Financial Group в Москва, разяснява, че покупки на 70 милиарда $ в " другарски " валути могат да тласнат рублата до 75-80 рубли за $ от актуалните равнища от към 60 рубли за $.
" Покупките на валута ще оказват помощ на Русия да ограничи невижданата мощ на действителния обменен курс на рублата, което вреди на експортьорите и на приходите в бюджета. За неутралните страни тези покупки на валута биха обезпечили известна поддръжка за локалните валути и ще оказват помощ за финансирането на вноса на артикули, " счита съветският икономист Александър Исаков.
В цитирания нагоре документ се показва още, че валутните запаси на Русия в юани през 2022 година могат да доближат 180 милиарда $. Руската централна банка спря да разгласява подробна информация за златно-валутните запаси на страната след налагането на глобите, само че по данни към 1 януари запасите в юани бяха 17% или малко над 100 милиарда $.
В обстановка, в която индустриалното произвеждане в света като цяло понижава, неизбежно е да има опити на някои страни да поддържат стопанските системи си посредством така наречен " валутни войни ", счита Николай Кузнецов, изпълняващ длъжността началник на катедрата по статистика на съветския Държавен университет по ръководство.
Икономистът изяснява пред Прайм, че терминът " валутна война ", който се появи през 2010 година, значи " целеустремено и следено понижаване от страна на централната банка на дадена страна на обменния курс на нейната национална валута ", или, другояче казано, обезценка. 
" Валутната война е безкръвна, само че от време на време може да бъде също толкоз разрушителна за страните, колкото и същинска война. Ако излезе отвън надзор, тя подкопава стопанската система, нарушава стабилността на банковия бранш, води до обедняване на популацията. Историята познава случаи, когато несъразмерният възторг за " валутни войни " води до злополука ", изяснява Николай Кузнецов.
В тази връзка той дава образец за времето след края на Първата международна война, когато най-големите стопански системи в света (и довчерашни съюзници) тогава Франция, Англия, Съединени американски щати стартират интензивно да се конкурират между тях за комерсиално преимущество. Те поредно отслабват своите валути, което води до стопански разтърсвания.
В резултат на девалвацията на валутата естествените запаси, добивани в страната, и промишлените артикули стават по-евтини за задграничните купувачи и затова по-достъпни и привлекателни. Местните артикули пък стават по-конкурентни на международните пазари. В резултат на това се усилва размерът на износа на дадената страна, порастват приходите на предприятията експортьори, нарастват и събираните от страната налози, изяснява икономистът.
Едновременно с това вносът на задгранични артикули в дадената страна става по-скъп, търсенето им пада. Така локалните производители получават предимство.
Money.bg
Какво може да се чака в близко бъдеще
Доларът още веднъж се ускори в последно време, подобрявайки върхове по отношение на " кошница " от международни валути. Фед на Съединени американски щати се пробва да балансира сред битката с инфлацията и поддръжката за фирмите експортьори. В същото време най-близките съседи на Съединени американски щати, страните от Латинска Америка, които и през днешния ден постоянно правят валутни интервенции, с цел да поддържат курса на националните си валути по отношение на $, ще бъдат принудени да дадат своя съразмерен отговор.
Китай, чиято стопанска система е съществено наранена и продължава да страда от пандемията, също, съгласно специалисти, няма да остане настрани от вероятните " валутни войни ". През 2019 година Народната банка на Китай към този момент девалвира юана, с цел да се бори с митата, наложени от Съединени американски щати на китайските артикули. Възможно е и в този момент Китай да се готви да повтори този опит, с цел да поддържа стопанската система си.
Това може да създадат и Япония и Южна Корея, чиито стопански системи също бяха наранени от пандемията и чиито държавни управления към този момент оповестиха нуждата от стратегии за възобновяване.
Европейският съюз също е належащо да поддържа производителите, страдащи от високите цени на енергоносителите. Но в Европейски Съюз през днешния ден главният проблем е възходящата инфлация. Затова е изцяло допустимо Европейски Съюз да води " валутна война в противоположна посока - за подсилване на еврото по отношение на щатския $ ". И това се отнася освен за страните от еврозоната. Неотдавна шефът на Националната банка на Швейцария изрече мнение, че страната се нуждае от " мощен франк ".
Силният $ сее безпорядък в света
Бързото повишаване на американската валута се усеща по целия свят, тъй като тя е " смазката " на международната търговия. Около 40% от международната търговия се прави в американска валута. Неумолимият растеж на нейния курс може да докара до самодостатъчен " циничен кръг ".
Въпреки това, валутите на доста огромни стопански системи страдат, показва Bloomberg. В допълнение към спада на курса на еврото японската йена падна до 24-годишно дъно, защото вложителите търсят по-висока рентабилност. В доста разрастващи се пазари вредите са още по-големи. Индийската рупия, чилийското песо и рупията на Шри Ланка паднаха до рекордно ниски равнища тази година, макар напъните на някои централни банки да забавят спада. 
Силният $ усилва облагите на нефтодобивните компании и експортьорите на енергийни първични материали, както и на интернационалните корпорации като Toyota Motor Corp., които осъществят по-голямата част от приходите си в Съединени американски щати. Скъпият $ е от (голяма) изгода и за американските туристи в чужбина, несъмнено.
Но всичко останало " могъщият " $ громи и смазва. Технологичните колоси, които връщат част от приходите си от чужбина в Съединени американски щати, мощно пострадаха. Microsoft съобщи, че доларът " изяжда " облагите му, а International Business Machines упрекна мощния $ за натиска върху паричните си потоци.
 
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР