Русия увеличава през последната година военното си производство, основно предвид

...
Русия увеличава през последната година военното си производство, основно предвид
Коментари Харесай

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Русия усилва през последната година военното си произвеждане, главно поради военните дейности в Украйна. Не инцидентно в края на юли стана известно, че зa мeceц oбeмът нa бoeпpипacитe, пpoизвeдeни в pycĸитe oтбpaнитeлни пpoмишлeни пpeдпpиятия е нaдxвъpлил пoĸaзaтeля зa цялaтa 2022 гoдинa.

А при започване на септември беше обявено, че рycĸият ĸoнцepн " Kaлaшниĸoв " cĸopo щe oтĸpиe двa нoви цexa, c ĸoитo щe ce yдвoи пpoизвoдcтвoтo нa yпpaвляeми paĸeти " Bиxъp " и виcoĸoтoчни бoeпpипacи " Kитoл ". Πo-ĸoнĸpeтнo от компанията оповестиха тогава, че cтaвa въпpoc зa зeнитнитe yпpaвляeми paĸeти 9M33, yпpaвляeмитe aвиaциoнни paĸeти " Bиxъp-1 " и cнapядитe " Kитoлoв-2M ".

На този декор, от китайския портал Sohu в този момент разгласиха настояща информация за двата най-нови самолета на съветската бойна авиация - многоцелевия изтребител Су-57 и стратегическия бомбардировач ПАК-ДА. Ето какви са техните съществени бойните характерности.

Многоцелевият изтребител Су-57

Разработката на този аероплан стартира при започване на 90-те години в Експерименталното конструкторско бюро на П. О. Сухой. През 2019 година започва серийното произвеждане на изтребителя Су-57. През декември 2020 година съветските военно-въздушни сили получиха първия сериен изтребител.Към 2020 година на въоръжение в съветската войска се намират 10 прототипа и два самолета.

Макар че все още Су-57 е " най-младият " настоящ изтребител, руснаците са доста уверени в него, основно заради неговата маневреност: самолетът има единна структура на корпуса и крилата. Вихровият генератор в предната част на върха на крилото покачва бойните характерности на Су-57 при офанзива под огромен ъгъл, позволявайки на самолета да извършва маневра " кобра " в условия на непосредствен маневрен въздушен пердах - нещо, с което не може да се похвали даже водещите изтребителят F-22, който на въоръжение в американската войска.

Що се отнася до въоръжението, Су-57 също има характерности, разнообразни от другите модели изтребители. Самолетът може да бъде оборудван с въоръжение с тегло до 7500 кг, в това число 30-мм въздушно оръдие 9-A1-4071K. В два вградени бомбени отсека могат да бъдат сложени свръхзвукови противокорабни ракети Kh-35UE, противорадиолокационни ракети Kh-58U, ракети " въздух-въздух " със междинен обхват RVV-MD и други типове снаряди.

Освен това, Су-57 има установка, на която могат да бъдат сложени две противокорабни ракети с обхват над 400 километра.

В бъдеще ще бъде допустимо да бъдет инсталирани и свръхзвукови противокорабни стелт крилати ракети PJ-10 BrahMos, което ще даде действителна опция на Су-57 да може да унищожи зложелател на 1000 километра разстояние за момент. Тъй като изтребителят може да бъде оборудван с огромно многообразие от ракетни оръжия, някои го назовават ​​ " мобилен въздушен боеприпас на Русия ".

Стратегическият бомбардировач ПАК-ДА (усъвършенстван авиационен комплекс за отдалечен обхват на действие)

Първият изпитателен полет на американския стелт ( " незабележим " ) бомбардировач B-2 Spirit, добре прочут на феновете на военната техника, е извършен през юли 1989 година

След сполучливото му създаване в Съветския съюз, в края на 80-те и началото на 90-те години на предишния век, е инициирана стратегия за създаване на съветски стратегически стелт бомбардировач. Обаче след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, този план по този начин и не е осъществен.

През последните години, по отношение на възхода на военната индустрия на Русия, въпросът за основаването на стелт бомбардировач, сходен на американския B-2 Spirit, още веднъж стана настоящ.

Въпреки че Москва не е разкрила подробните характерности на този аероплан, който сега се тества, се чака ПАК ДА да има обхват на пукотевица от 3500 километра и бомбен товар сред 100 и 120 тона (според съветски медии, потребният товар ще бъде 30 тона а обсегът на деяние ще бъде 6000-9000 километра).

ПАК ДА ще може да носи муниции за стандартни тактически и стратегически бомбардировки, както и нуклеарни бойни глави за стратегически интервенции с огромен обхват.

Освен това, съветската войска възнамерява в допълнение да модернизира ПАК ДА, тъй че да може да работи взаимно с изтребителя Су-57 във въздушен пердах. Както стана известно, възнамерява се стратегическият бомбардировач да бъде оборудван с четири мотора, както и с някои оръжия и съоръжение, които могат да бъдат доставени на Су-57.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР