Русия унищожи с високопрецизно оръжие хранилищата за гориво на петролната

...
Русия унищожи с високопрецизно оръжие хранилищата за гориво на петролната
Коментари Харесай

Как горивният глад ще ускори разгрома на украинската армия

Русия унищожи с високопрецизно оръжие хранилищата за гориво на петролната рафинерия в Кременчуг. Това е последната от огромните петролни рафинерии, работещи на територията на Украйна. Освен това бяха разрушени военните летища край Полтава и Днепропетровск. Дори и да има стратегически запас от гориво, украинската войска скоро няма да може да ръководи вярно тежката техника, което ще се отрази на способността на военните да се борят.

В събота сутринта съветската войска унищожи с далекобойни прецизни оръжия хранилища с бензин и дизелово гориво в най-голямата петролна рафинерия в Кременчуг, откъдето се доставя украинската група войски в централната и източната част на страната. Това сподели на брифинг формалният представител на Министерството на защитата генерал-майор Игор Конашенков.

Петролната рафинерия в Кременчуг е благосъстоятелност на олигарха от Днепропетровск Игор Коломойски, който дружно с други украински милиардери финансира основаването на въоръжени групировки и войната в Донбас. В пресата ги назовават „ батальоните на Коломойски “. В обществените мрежи даже имаше забележки, че съветските въоръжени сили правят ракетни офанзиви по петролни хранилища в цяла Украйна, само че неизвестно за какво рафинерията в Кременчуг продължава да работи.

На територията на Украйна има шест петролни рафинерии. В допълнение към Кременчуг, това са тези при Лисичанск, Херсон, Дрогобич, Одеса и Надвирнянски. Съдейки по информация от отворени източници, всички, като се изключи тази в Кременчуг, са неактивни. Последната, която спря да работи през март 2012 година, беше рафинерията в Лисичанск, която беше следена от “Роснефт”. От брифинга на Министерството на защитата не излиза наяве дали рафинерията в Кременчуг ще може да продължи да работи и в случай че да, в каква степен. В спокойно време заводът работеше с към 16% от плановия си потенциал, преработвайки към 3 милиона тона нефт годишно.

Политологът Марат Баширов е уверен, че офанзивата против рафинерията е била " отговор " на ракетната офанзива на украинските хеликоптери Ми-24 против Белгород, която взриви няколко резервоара за нефт. Площта на пожара е 1200 квадратни метра. Следствената комисия образува наказателно дело за нападението.

„ Бомбардираха петролната рафинерия в Кременчуг. В Украйна към този момент няма рафинерии “, написа Баширов в канала си в “Телеграм”.

Доцент в катедра „ Политология и социология “ на ВШИ “Плеханов”, член на експертния съвет на " Офицерите на Русия " Александър Перенджиев е склонен, че ударът е отговор на нахлуване на петролна база в Белгород. Според него в този момент украинската войска няма да може да работи вярно с оборудването си, в това число доставяното от Европа и Съединени американски щати, заради дефицит на горива и смазочни материали. „ Оръжията, които ще бъдат доставени на Украйна, в действителност просто ще се трансфорат в железен скрап. Но в случай че бъде хванат от съветски военни, можем да превърнем този скрап в изцяло функционално оръжие “, счита специалистът.

Събеседникът добави, че в случай че ракетните установки, танковете, артилерията не се движат “ще бъде по-лесно да се унищожи тази техника, което може да бъде съвсем решаващо в днешната борба “. „ Би било хубаво да се лишат въоръжените сили на Украйна от муниции, патрони. Но към този момент не е толкоз елементарно, макар че ще успеем да стигнем до това с времето “, уверен е Перенджиев.

Експертът се съмнява, че Украйна ще може да компенсира дефицита на гориво с доставки от Европейския съюз. Първо, би трябвало да се вземат поради високите цени на петрола, и второ, потребностите на самите страни от Европейски Съюз. „ Полша и Словакия нямат прекомерно огромни благоприятни условия, тъй че Украйна мъчно може да разчита на съществени доставки от едни и други страни “, счита Перенджиев.

Алексей Леонков, редактор на списание “Арсенал на Отечеството”, е уверен, че ВСУ са обезпечили незабавно доставяне с горива и смазочни материали при положение на неотложност и имат запаси, само че ракетна офанзива против рафинерията „ ще улесни за Русия да унищожи техниката на въоръжените сили на Украйна “. Според специалиста този удар въпреки всичко не е отговор на офанзивата в Белгород, а е нанесен след приемане на данни от разузнаването, че горивото от тази рафинерия се употребява за потребностите на ВСУ, а освен за цивилен цели, за да вземем за пример зареждане на особено съоръжение за незабавни служби.

Според него групировката на ВСУ в “Донбас” към момента обстрелва жилищни региони в ДНР, от които страдат Донецк, Горловка и Макеевка, само че „ това трябваше да бъде спряно “ и беше ударена рафинерията в Кременчуг. „ Разбираме, че в Украйна с изключение на военна техника има и цивилна техника, която би трябвало да обезпечава естествен живот в градовете. Военната техника изисква огромни ресурси от гориво, тъй че ние слагаме сложна задача пред украинските управляващи - да избират сред добруването на своите жители или продължаването на военните дейности. Отговорът съгласно мен е явен “, акцентира Леонков.

Заместник-председателят на Руската академия за ракетни и артилерийски науки Константин Сивков прибавя, че ударът по рафинерията ще има резултат в дълготраен проект. Атаките против петролната рафинерия в Кременчуг „ заплашват горивен апетит или най-малкото проблеми със снабдяването с горива и смазочни материали на украинската войска “. „ Но би трябвало да имате поради, че голям брой хранилища към този момент са унищожени - т.е. системата за тилова техническа поддръжка на въоръжените сили на Украйна е унищожена. Ако удар по рафинерията унищожи опцията за основаване на горива и смазочни материали, то в бъдеще въоръжените сили на Украйна ще изгубят опцията да употребяват своята военна техника”, предвижда Сивков.

По време на брифинга Игор Конашенков сподели още, че авиацията на съветските въздушно-космически сили е унищожила украинските военни летища в Полтава и Днепропетровск с високопрецизни ракети. Освен това „ през нощта оперативно-тактическата авиация на Върховен касационен съд и ракетните войски на Русия порази 67 военни обекта на Украйна “. „ Сред тях има два командни пункта, два склада с ракетно-артилерийско оръжие и муниции, девет полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 54 региона за централизация на военна техника на Въоръжените сили на Украйна “, сподели Конашенков.

Перенджиев не изключва, че е допустимо да става дума освен за заличаване на летища, само че и ситуирани там центрове за ръководство, хранилища с гориво и аварийни елементи. Всичко това понижава способността на Украйна да води военни дейности. Според Леонков въоръжените сили на Украйна са разпръснали остатъците от своята авиация по разнообразни различни летища, които към момента не са разпознати. Той счита, че може да се сътвори инфраструктура за обслужване на хеликоптери на военните летища в Полтава и Днепропетровск, които след загубата на самолети и дронове се трансформират в съществена мощ на украинската авиация.

Сивков е склонен, че на тези две летища могат да бъдат основани хеликоптери. „ Въоръжените сили на Украйна разполагат с все по-малко хеликоптери, чиито дейности бързо се разкриват, след което се унищожават благодарение на нашите изтребители и системи за противовъздушна защита на сухопътните войски. Да, унищожаването на тези летища е от известно значение, само че това няма да окаже доста въздействие върху хода на военните дейности - просто тъй като няма какво да се базира на тях “, изясни специалистът.

Сивков изясни и за какво Русия насочва напъните си към офанзива против групировката Военновъздушни сили край Днепропетровск. „ На първия стадий на специфичната интервенция разбихме всички тези украински сили, които можеха да се опитат да освободят обкръжените войски покрай Донецк и Харков, в Мариупол. Когато въоръжените сили на Украйна в западната и централната част на страната на практика нямат никакви запаси, ние умерено пристъпваме към унищожаването на тази формация. Тоест всичко се случва съгласно военната класика, също както обкръжената Сталинградска 6-та войска на Фридрих Паулус беше ликвидирана по време на Великата отечествена война “, заключи Сивков.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР