Русия удари шест граждански кораба, 150 пристанищни и зърнени съоръжения

...
Русия удари шест граждански кораба, 150 пристанищни и зърнени съоръжения
Коментари Харесай

Киев: Русия е унищожила 300 000 тона зърно, откакто излезе от зърнената сделка

Русия удари шест цивилен кораба, 150 пристанищни и зърнени уреди и унищожи над 300 000 тона зърно, откогато излезе през юли от съглашението за безвреден експорт на украински продоволствени артикули през Черно море, заяви през днешния ден държавното управление на Украйна, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Оттам прибавиха, че 21 плавателни съда към този момент са били натоварени със зърно за експорт и са употребявали новия филантропичен зърнен кулоар в Черно море, разгласен от Киев през август. Той минава край крайбрежията на Румъния и България. Според украинското държавно управление общо 25 кораба са влезнали в украински пристанища, с цел да бъдат натоварени.

По-рано през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски и нидерландският министър председател Марк Рюте бяха на посещаване в черноморското пристанище Одеса, където показаха решителност да подобрят противовъздушната защита на Украйна и да покачат сигурността на " филантропичния кулоар " за експорт на зърно, съобщи Ройтерс.

Зеленски сподели, че Киев работи за подсилване на позициите си в Черно море, с цел да може да продължи износа на зърно, който е от жизненоважно значение за обезпечаване на бюджетни доходи след внезапното нарастване на разноските за защита вследствие на съветската инвазия.

" Днес имахме претрупан ден в нашия хубав град Одеса, който беше отдаден на световните въпроси и въпросите на сигурността ", съобщи украинският президент на взаимна конференция с нидерландския министър председател.

" Работим с сътрудниците си, с цел да защитим съответно тези коридори и да укрепим позициите си в Черно море, и това се отнася и до отбраната на небето над Одеса и над Одеска област като цяло ", уточни той.

Одеска област постоянно става цел на ударите на съветските ракети и дронове, а Зеленски и Рюте посетиха развалено пристанище.

През август Украйна разгласи нов филантропичен кулоар в Черно море, откакто Москва се отдръпна от съглашението, позволяващо безвреден експорт на зърно от украинските черноморски пристанища.

Киев потърси безвредни транспортни направления край крайбрежията на Румъния и България, защото въздушните удари нанесоха вреди на пристанищата и инфраструктурата за експорт на зърно на Черно море и по река Дунав.

Зеленски дефинира въздушните удари като " подла тактичност " и благодари на Рюте за новия пакет военна помощ, който ще включва ракети за системите за противовъздушна защита " Пейтриът ".

Нидерландия дава на Украйна финансова помощ и оръжие, и управлява напъните за подкрепяне на образованието на украински водачи на изтребители Ф-16.

Нидерландия ще достави още ракети за противовъздушна защита " Пейтриът " на Украйна, с цел да помогне на страната да се отбрани от съветски въздушни удари през зимата, сподели Рюте.

" Тази зима Русия ще се опита да навреди на Украйна колкото се може повече. Затова Нидерландия ще достави спомагателни ракети " Пейтриът ", с цел да може Украйна да се отбрани от варварските съветски въздушни удари ", съобщи нидерландският министър председател.

Рюте уточни, че Нидерландия също по този начин ще помогне на Украйна да придобие патрулни кораби, с цел да способства за обезопасяване на морския кулоар за експорт на зърно.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР