Русия трябва днес да плати 117 милиона долара лихва по

...
Русия трябва днес да плати 117 милиона долара лихва по
Коментари Харесай

Русия трябва днес да плати 117 милиона долара лихва по два деноминирани в долари суверенни облигационни заема. Плащанията днес са първите от няколко последователни

Русия би трябвало през днешния ден да заплати 117 милиона $ рента по два деноминирани в долари суверенни облигационни заема. Това е първото заплащане, което страната би трябвало да извърши след началото на нашествието й в Украйна, последвана от вълна от наказания от страна на Запада и контрамерки от страна на Москва.

В понеделник съветското министерство на финансите разгласи, че е изпратило ордер до съответните банки за заплащане по еврооблигации, възлизащо на 117,2 милиона $, с падеж в сряда.

Дипломатическото опълчване и икономическите наказания повдигнаха основателните въпроси дали и по какъв начин Русия ще извърши заплащането, което пък отваря вероятността пред първи дефолт на страната по външния й дълг от 1917 година, когато взелите властта болшевики отхвърлиха да признаят задълженията на царския режим.

Ройтерс разкрива каква тъкмо е обстановката към съветските задължения и заплащанията по тях. Колко тъкмо дължи Русия в деноминирани в твърда валута облигации? Русия е пуснала 15 интернационалните облигационни заема с номинална стойност от към 20 милиарда $, като половината от тях са в ръцете на интернационалните вложители.

Плащанията на 16 март са първите от няколко поредни, като до края на месеца има още един падеж на стойност 615 милиона $. Първото заплащане по главница е на 4 април и е на стойност от 2 милиарда $.

Самите облигации са издадени с композиция от съпътстващи условия и сделки. Облигациите, пуснати откакто на Русия са наложени наказания поради анексирането на Кримския полуостров през 2014 година, съдържат уговорка за допустимо заплащане в различна валута.

За облигациите, издадени след 2018 година, рублата е категорично посочена като различна валута. Облигациите, по които през днешния ден би трябвало да се извърши заплащане, са издадени през 2013 година и разплащанвето би трябвало да бъде в американски долари, а платежният агенто по тях е Ситибанк.

Според проспекта на облигациите заплащането в друга валута би било признато за осъществено, единствено откакто получателите обменят получената валута в долари до съответния размер на свободиня пазар. От Сити не са дали отговор на поискания от Ройтерс коментар. Дали Москва ще заплати?

Санкциите удариха съществено съветската стопанска система, изключително замразяването на валутните запаси на централната банка, и Москва в началото даде да се разбере, че съществено се колебае дали да употребява оскъдните си валутни запаси, с цел да се разплаща с задграничните вложители.

Президентски декрет от 5 март постанови, че съветските длъжници имат правото да заплащат на задграничните кредитори в рубли и като слагат средствата си в сметка вид C в националния депозитар.

Централната банка и министерството на финансите имат право на изключения. Последваха по-нюансирани изказвания, които всъщност позволяват заплащания в твърда валута. В понеделник финансовото министерство разгласи, че е одобрило процедура за заплащания в непозната валута и че Русия ще извърши отговорностите си " навременно и в цялостен размер ".

Ако обаче непознатите банки не съумеят да извършат заплащанията, Русия може да изтегли средствата и да ги заплати в рубли по сметка в национални депозитар. Ще получат ли вложителите парите си?

Двустранните наказания значат, че на Русия е по-сложно да реализира заплащане, само че и на задграничните вложители е по-трудно да получат парите си назад. Американската Служба за надзор на задграничните активи (OFAC) издаде на 2 март общ лиценз 9A, който позволява транзакции за лица от Съединени американски щати във връзка с " приемането на лихви, дивиденти или падежни заплащания по отношение на дълг или личен капитал ", публикуван от Министерството на финансите на Русия, централна банка или националния върховен фонд.

Този лиценз важи до 25 май, а Русия има да заплати близо 2 милиарда $ по външните си държавни облигации след този краен период и до края на годината. Възможно ли е да се стигне до дефолт на Русия?

Дефолт по външния дълг на Русия до неотдавна изглеждаше невъобразим, защото интернационалните облигации се търгуваха над номиналната си стойност съвсем до края на февруари. Тежките наказания обаче бързо трансформираха обстановката и в този момент те са на доста ниски равнища, някои даже спаднаха до едвам една десета от номинала си.

Повечето дължими заплащания, в това число и днешното, имат 30-дневен гратисен интервал, по време на който Русия може да реализира заплащането. Някои излъчвания са с 15-дневен гратисен интервал. За разлика от други съветски външни облигации, за които има различни разновидности за заплащане, заплащането по днешните купони би трябвало да се извърши в американски долари.

Неизплащането им в целокупност или заплащането в друга валута ще докара до дефолт в края на гратисния интервал, считат анализатори. Какви ще бъдат последствията за Русия от възможен дефолт? Страните в дефолт нямат достъп до международинте финансови пазари, само че като се имат поради наложените й наказания Русия и без друго към този момент е отрязана от тях.

Въпреки това неплащането на отговорностите може да има огромни последствия. То може да задейства съветски застрахователни полици за несъблюдение на дълг, известни като суапове за кредитно несъблюдение (CDS), които вложителите подписват, с цел да се предпазят при сходни обстановки.

Инвестиционната банка " Джей Пи Морган " (JPMorgan) пресмята, че са налице CDS на стойност от към 6 милиарда $, които би трябвало да бъдат изплатени. Освен това освен интернационалните мениджъри на активи имат експозиция към съветския външен дълг.

Според Евгений Суворов, икономист към " СентроКредит банк " (CentroCredit Bank), доста съветски вложители са закупили сходни бумаги през сметките си в западни банки. " Налице е съществено съмнение, че точно съветски вложители са главните облигационери по съветския държавен външен дълг ", показва икономистът.

Руските банки също могат да со окажат в неволя, защото облигациите съставляват част от финансовите им буфери. Да се окажеш под юрисдикцията на несъстоятелен суверен усилва натиска върху съветските компании, които постоянно употребяват интернационалните финансови пазари за набиране на финансиране и разполагат с близо 100 милиарда $ в облигации в твърда валута.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР