Русия трябва да избере между дипломатическо разрешаване на кризата в

...
Русия трябва да избере между дипломатическо разрешаване на кризата в
Коментари Харесай

Столтенберг: Русия трябва да избере дипломатическо решение или санкции

Русия би трябвало да избере сред дипломатическо разрешаване на рецесията в Украйна или изправяне пред стопански наказания от Запада и засилено военно наличие на силите на НАТО по източния фланг на Алианса. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след диалози с английския министър председател Борис Джонсън.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е изпратил писмо до съветския външен министър Сергей Лавров, в което предлага разискване на контрола върху нуклеарните оръжия и обезпечаването на повече бистрота към военните учения. „ Готови сме да седнем на масата за договаряния “, увери Столтенберг, само че предизвести Москва, че в случай че избере борбата, ще заплати доста висока цена. НАТО деликатно следи разполагането на съветски войски в Беларус, което е най-голямото след края на Студената война, сподели още Столтенберг.

" Това е рисков миг за европейската сигурност. Броят на съветските сили нараства. Времето за предизвестие за възможна офанзива понижава. НАТО не е опасност за Русия, само че би трябвало да сме готови за най-лошото, като в същото време оставаме мощно ангажирани с намирането на политическо решение ", съобщи Столтенберг.

Следващите дни ще са решаващи за развиването на рецесията, която е най-опасният миг за сигурността на Европа в последните десетилетия, счита английският министър председател Борис Джонсън:

" Честно казано, не мисля, че Кремъл е взел решение за нахлуване. Но това не значи, че е невероятно доста скоро да се случи нещо безусловно пагубно ".

Джонсън поддържа едновременното въвеждане на наказания, подготвеност за боен отговор и продължение на разговора. На конференцията стана ясно, че идната седмица НАТО ще разиска опциите за разрастване на спомагателни батальони по югоизточния фланг.

Днес в Полша дойдоха 350 английски бойци, които се причисляват към 150-те, пристигнали през декември, заяви Джонсън, който беседва и с полския министър председател Матеуш Моравиецки.

Тази вечер в Берлин е хазаин на две срещи в опит за деескалация на напрежението. Външнополитически съветници на държавните управления на Русия и Украйна с посредничеството на Германия и Франция не престават започнатите на 26-ти януари договаряния в така наречен „ нормандски формат “. А по-късно канцлерът Шолц приема водачите на трите балтийски страни, с които ще беседва за опциите за военни доставки за Украйна преди визитите му в Киев и Москва идната седмица.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР