Русия търси пари от България заради спрените през миналата година

...
Русия търси пари от България заради спрените през миналата година
Коментари Харесай

„Газпром“ търси пари България заради спрените доставки

Русия търси пари от България поради спрените през предходната година доставки на природен газ. Това удостовери пред Българска национална телевизия служебният енергиен министър Росен Христов. Той посочи, че сега тече преписка с „ Газпром “ поради „ избрани искания за избрани суми “. Заради конфиденциалност Христов отхвърли да уточни каква е сумата.

„ Искат да им платим нещо, което считат, че им изискуем. Водим съвещания с способени адвокати. По този контракт нещата са под надзор “, посочи министърът.

Доставките на природен газ бяха спрени през април 2022-а, два месеца след началото на войната. Русия едностранно реши да промени контракта и да изиска заплащанията да се правят в рубли. В началото на тази година срокът на контракта изтече.

Росен Христов добави, че и в този момент страната ни купува природен газ от същите търговци, с които е работило и държавното управление на Кирил Петков. Той обаче посочи, че тогава не е имало търгове, на които да се предложи най-хубава цена и също по този начин не се е претендирал документ за произхода на природния газ. Затова имало и толкоз огромни надценки, поради които някогашният енергиен министър Александър Николов беше упрекнат от прокуратурата.

„ Ние и сега търгуваме с всички тези търговци, само че не в тях е виновността. Не е вманиачен този, който яде баницата, а този, който му я дава. Те са получавали по-високи предложения и е обикновено да сключат такава договорка. Същите търговци в този момент дават доста по-добри предложения, отстъпките са до 10 пъти по-големи от тогавашните цени “, сподели Христов.

По думите му най-големият проблем в този момент е скъпият газ, платен през август септември предходната година, защото той е нагнетен в газохранилището „ Чирен “. Той изясни, че като стартира да се вкарва в микса, това ще повлияе на крайната цена доста. Енергийният министър добави, че България става сериозен фактор в района при търговията на природен газ. Според него с помощта на договорите с Турция и Гърция за потребление на терминали за обработка страната ни може да оказва помощ с обезпечаването на полутечен газ за цяла Югоизточна Европа.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР