Русия е готова да стартира ислямско банкиране: Всичко, което трябва да знаете

...
Русия стартира ислямско банкиране за първи път като част от
Коментари Харесай

Русия стартира ислямско банкиране за първи път като част от двугодишна пилотна програма на 1 септември.

Със значително мюсюлманско население, което се оценява на до 25 милиона, ислямски финансови институции съществуват в Русия досега, но това е първият път, когато законодателството на страната официално одобрява стартирането им.

На 4 август руският президент Владимир Путин подписа закон за въвеждане на ислямското банкиране, за да оцени неговата „осъществимост“.

Пилотната програма ще се проведе в четири републики с мюсюлманско мнозинство – Татарстан, Башкортостан, Чечня и Дагестан, области, които вече имат най-голям опит в ислямските финанси.

Ако програмата се окаже успешна, планът е новият регламент да бъде въведен в останалата част от страната.

Ето всичко, което трябва да знаете за новия експеримент:

Какво е различното при ислямското банкиране?

Ислямското банкиране работи съгласно шериата, ислямската правна система, която забранява транзакции, включващи лихварство или начисляване на лихва, тъй като се счита за несправедлив обмен.

Докато конвенционалното финансиране е базирано на дълг и клиентът носи целия риск и отговорност при транзакциите, ислямското банкиране е базирано на активи, като печалбата и рисковете се споделят между финансовата институция и клиента като част от партньорство.

„Никоя банка не може да се възползва от финансовите проблеми и неплатежоспособността на клиента, които често се случват в конвенционалните финанси“, каза Мадина Калимулина, изпълнителен секретар на Руската асоциация на експертите по ислямски финанси, пред Al Jazeera.

„Ислямските финанси насърчават отношения, основани на партньорство, което рядко се случва при конвенционалните финанси“, каза тя.

Ислямското банкиране също не финансира вредни за обществото сектори като алкохол, тютюн и хазарт.

Друга ключова разлика е, че ислямското банкиране не позволява финансиране на спекулации, финансови деривати или „сделки без реални активи“, каза Калимулина, което преди това предизвика световната финансова криза.


Защо Русия въвежда ислямско банкиране?

Според старши вицепрезидента Олег Ганеев от Сбербанк, най-големият кредитор в Русия, ислямският банков сектор има годишен темп на растеж от 40 процента и се очаква да достигне стойност от 7,7 трилиона долара до 2025 г.

Калимулина каза, че „растящият пазар се нуждае от регулиране и защита на инвеститорите и клиентите“, но ислямският финансов пазар не може да използва предимствата на програмите за държавна подкрепа за ипотечно финансиране и за малки и средни предприятия, тъй като всички те се основават на лихва- носещи заеми, противно на шериата.

„Тези пречки са частично решени за ипотечното финансиране в приетия закон. Очаква се експериментът да позволи да се разработят допълнителни условия за развитие на ислямските финанси“, каза Калимулина.

Западните санкции повлияха ли на решението на Русия да започне ислямско банкиране?

Ислямското банкиране е „дългоочаквана инициатива“, която се обсъжда в Русия от финансовата криза от 2008 г., „когато банките се сблъскаха с недостиг на ликвидност и започнаха да търсят алтернативни източници на пари“, според Диана Галеева, академичен посетител в Оксфордския университет в Обединеното кралство.

След анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., когато руските банки усетиха натиска на западните санкции, „Асоциацията на руските банки предложи да се разреши ислямското банкиране в Руската федерация и да се създаде комитет в рамките на Централната банка за регулиране на дейностите на шариатски банки”, каза Галеева пред Al Jazeera.

Войната в Украйна и западният натиск върху икономическия сектор на Русия са само последните събития, които ускориха процеса на обръщане към ислямското банкиране.

„Всяка криза от нова вълна през последните години подтиква Русия да се обръща още повече от Запада към Изтока, което в много случаи означава по-големи връзки с икономиките на страни с мнозинство мюсюлмани“, каза Галеева.

Как този ход ще помогне на руската икономика или икономически отношения?

Ключовото обяснение защо икономиката на Русия е останала устойчива на западните санкции се дължи на нейните енергийни приходи и „за сравнение, ислямското банкиране ще има много малко пряко въздействие“, каза Галеева.

Но с новия двугодишен експеримент „руската икономика ще бъде все по-насочена към изток, тъй като основната цел е да направи Русия, и по-специално тези региони, по-привлекателни за чуждестранни инвестиции от Близкия изток и други страни с шериатските финансови рамки”.

Калимулина каза, че се надява новата програма да развие „основано на активи финансиране и партньорски отношения за споделяне на риска“.

„Първата група, която печели от новия пазар, са малките и средните предприятия, които много често са с недостатъчно финансиране. Ислямските финанси, както е добре известно, са по-ориентирани към финансиране на реалната икономика с реални икономически продукти“, каза Калимулина.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР