Русия среща проблеми да увеличи добива си на петрол, въпреки

Русия среща проблеми да увеличи добива си на петрол, въпреки ...

Какво е мястото на Русия в петролната сделка на ОПЕК+?


Русия среща проблеми да увеличи добива си на петрол, въпреки че нейните квоти съгласно последното споразумение на ОПЕК+ нарастват. Поне това показват текущите данни. Ако е истина, трябва да се притесняваме, пише петролният анализатор Джулиан Лий за Bloomberg.

Страната е най-големият от съюзниците, които се присъединиха към Организацията на страните износителки на петрол миналата година, за да се споразумеят за рекордно намаляване на производството на петрол, тъй като Covid-19 намали търсенето на гориво. Сега, когато потреблението се възстановява и групата производители непрекъснато възстановява съкратените си доставки, Русия изостава.

Производството й е равномерно от април, докато количеството, което е позволено да се изпомпва по сделката, се е увеличило с 200 000 барела на ден. И тази цел ще продължи да се увеличава със скорост от 105 000 барела на ден всеки месец през следващата година.


Може би Русия е открила ново чувство за отговорност да се придържа до определените й от ОПЕК+ нива, тъй като е била най-големият свръхпроизводител на групата по обем през голяма част от 2020 г. Но се съмнявам - това ще означава страната да признае поне частично нарушения на договорките в миналото.

Наред със Саудитска Арабия, на Русия беше дадена базова производствена стойност - нивото, от което се измерва намалението на производството - от 11 милиона барела на ден, което ще се повиши до 11,5 милиона барела през април 2022 г. Но за разлика от кралството в Персийския залив, руските петролната индустрия никога не е произвеждала близо до това количество и почти сигурно не може да го направи сега.

Част от несигурността относно руското производство се крие в определенията. Сделката на ОПЕК+ се прилага само за суров петрол и изключва кондензатите - лека форма на петрол, извлечен от газови находища.

Официалните данни за руското производство, публикувани от Министерството на енергетиката, съчетават двете и като най-големият производител на природен газ в света, кондензатната част за Русия е значителна. Вероятно тя възлиза на около 800 000 барела на ден или 8% от общото руско производство на петрол (отчетено от министерството на 10,43 милиона барела на ден през август), но вероятно варира сезонно в зависимост от добива на газ.

Важно е да се разбере при кой от двата вида са проблемите? Не знаем например дали стагнацията в общото производство на страната е резултат от спад на кондензатите, което би могло да прикрие увеличаването на суровия петрол. Но ако разгледаме по-подробно производството на отделни компании, има някои индикации, че кондензатите не се представят добре.


Най-големият руски производител на суров петрол "Роснефт" увеличи производството си със 110 000 барела на ден, или 3%, между април и август. "Лукойл" и "Сургутнефтигаз" увеличиха производството с подобни проценти.

Източник: investor.bg