Русия спря газовите доставки за Финландия в поредния етап от

...
Русия спря газовите доставки за Финландия в поредния етап от
Коментари Харесай

Русия спря газа за Хелзинки, Берлин и Рим търсят начини да продължат с "Газпром"

Русия спря газовите доставки за Финландия в следващия стадий от спора за енергийните заплащания със Запада и дни откакто Хелзинки съобщи желанието си за участие в НАТО. Газовият колос " Газпром " разгласи, че изцяло е прекратил износа за Финландия през нощта в събота. Северноевропейската страна, която отхвърля да заплаща за доставките в рубли, уточни, че не чака това да има отражение за потребителите.

Същевременно Reuters цитира свои източници, съгласно които Германия и Италия са споделили на фирмите, че могат да отворят сметки в рубли, с цел да продължат да купуват съветски газ, без да нарушават глобите против Москва. Това решение е било предхождано от съвещания с Европейски Съюз. Дебатът във връзка съветското искане за заплащане на газа в рубли е тест за решимостта на европейските държавни управления да подхващат твърда позиция по отношение на Москва поради войната в Украйна. България, Полша и Финландия отхвърлиха да съблюдават съветското условие за възнаграждение на газовия импорт посредством сметки в рубли в " Газпромбанк " и тяхното газоподаване беше спряно.
Преди токът, в този момент газът
След като западните страни постановиха наказания на Русия поради нашествието в Украйна, Москва съобщи, че " неприятелските " страни ще би трябвало да заплащат за газовите доставки в рубли, като този ход бе неодобрен от Европейски Съюз като изнудване. Финландия внася по-голямата част от газа си от Русия, само че той съставлява под една десета от енергийното ползване в страната, написа английската Военновъздушни сили. В събота финландската държавна компания Gasgrid Finland удостовери, че " газовите доставки през входната точка Imatra са спрени на 21 май ". И добави: " Количеството газ, което е належащо за финландския пазар, се внася в нашата газова система посредством входната точка Balticconnector, която свързва Финландия с газовата мрежа на Естония. Gasgrid Finland се насочи към Balticconnector и газовата система сега е уравновесена ".
Реклама
Финландската държавна енергийна компания Gasum разяснява, че съветското решение " буди страдание ", само че се е подготвила за сходна обстановка и " в случай че няма нарушавания в газопреносната мрежа, ще можем да доставим газ на всичките си клиенти през идващите месеци ". Говорител на Кремъл съобщи: " Ясно е, че никой няма да доставя нищо гратис ".

Миналата седмица Русия също по този начин спря доставката на електричество за Финландия. Това бе във връзка със опасността на съветските управляващи за отговор, в случай че Хелзинки подаде молба за участие в НАТО.
Газовият колос " Газпром " съобщи, че изцяло е прекратил износа за Финландия през нощта в събота Източник: Reuters Публикуване на писмени насоки
Брюксел разгласява два набора писмени насоки по какъв начин да се купува съветски газ, без да се нарушават глобите, само че законовият метод наподобява не до такава степен обяснен, а представители на Европейски Съюз в същото време поучават фирмите да не отварят сметки в рубли в " Газпромбанк ". Някои дипломати в Брюксел настояват, че насоките са предумишлено неразбираеми, с цел да разрешат на страните да отварят сметки в рубли и да не престават да купуват съветски газ.

" Оставаш с чувството, че това дава опцията обстановката да продължи, както преди ", показва поискал анонимност посланик пред Reuters. И добавя, че това рискува да подкопае единството в Европейски Съюз против Москва, в случай че фирмите в едни членки отворят сметки в рубли, а компаниите в други - не.
Реклама
Двама източници на Reuters споделят, че немските газови вносители са били посъветвани от Берлин да отворят такива сметки, с цел да заплащат за съветски газ, без да нарушават глобите, стига заплащанията, които вършат към " Газпромбанк ", да не са в съветска валута. Според източниците немското държавно управление работи по въпроса в тясно съдействие с Европейски Съюз. Италианското държавно управление също е говорило с Европейската комисия (ЕК) и е получило уточнения по какъв начин да купува съветски газ законно, споделя източник на осведомителната организация. Според него решението на Рим е в сходство с диалозите с енергийната работа към Европейска комисия.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР