Русия следи отблизо ситуацията в Афганистан, но няма да позволи

...
Русия следи отблизо ситуацията в Афганистан, но няма да позволи
Коментари Харесай

Русия няма да се намесва в конфликта в Афганистан. Путин: Научихме си урока |

Русия следи от близко обстановката в Афганистан, само че няма да разреши въоръжените си сили да бъдат въвлечени в спор в тази страна, съобщи съветският президент Владимир Путин.

" Знаете какъв брой сложна и тревожна е обстановката сега в Афганистан. Ние следим от близко тази обстановка, интензивно си сътрудничим с нашите съдружници в Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ) ", сподели той на конгрес на ръководещата партия " Единна Русия ".

" Естествено, че ние няма да се намесваме във вътрешните работи на Афганистан, нито нашите въоръжени сили ще бъдат въвлечени в този спор " всеки против всеки ". Мисля, че това се случва там. "

Президентът напомни, че спорът в Афганистан тлее от десетилетия. " Бившият Съветски съюз има личен опит в тази страна. Научихме си урока ", добави Путин.

По-рано през днешния ден съветският министър на външните работи Сергей Лавров изрази подготвеност да си спомагат с Китай, Съединени американски щати и Пакистан за разрешаване на рецесията, само че съобщи, че Русия не желае американски военни в Централна Азия. 

В неделя Путин отхвърли концепцията за изпращане на бежанци от Афганистан в страни наоколо до Русия, като съобщи, че не желае " бойци да се появяват тук под прикритието на бежанци ".

Путин разкритикува концепцията на някои западни страни да трансферират бежанци от Афганистан в прилежащи страни от Централна Азия, до момента в който се обработват техните визи за Съединени американски щати и Европа. Лавров също счита, че такова деяние би подкопало сигурността в тези страни. Той подлага на критика и европейската политика.

" Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че не би трябвало да се позволява в Афганистан да влязат Русия и Китай. Жалко е, в случай че такива хора дефинират политиката на Европейски Съюз ", сподели Лавров.

От своя страна Китай съобщи, че интернационалната общественост би трябвало да поддържа благоприятни условия за позитивно развиване в Афганистан, а не да постанова наказания на талибаните. Китай ускори рецензиите си против дейностите на Съединени американски щати в Афганистан, в частност американските опити за определяне на народна власт от западен вид. Страната, която има дребна обща граница с Афганистан, остави отворено посолството си в Кабул и се стреми да поддържа другарски връзки с талибаните.

След като администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи края на военната си интервенция в Афганистан и стартира изтеглянето на своите войски, талибаните започнаха нахлуване против афганистанските държавни сили.

На 15 август талибански бойци навлязоха в Кабул без да срещнат опозиция и в границите на няколко часа получиха цялостен надзор над афганистанската столица.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани съобщи, че се е отдръпнал, с цел да предотврати кръвопролития и след това избягал от страната. Вицепрезидентът Амрула Салех съобщи, че съгласно конституцията той става „ длъжностен президент “ в отсъствието на президента и прикани за въоръжена опозиция против талибаните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР