Русия си търси всички задгранични имоти, дори тези от времето

...
Русия си търси всички задгранични имоти, дори тези от времето
Коментари Харесай

Русия си иска всички задгранични имоти - от времето на империята досега. Има и в България

Русия си търси всички задгранични парцели, даже тези от времето на Руската империя и Съюз на съветските социалистически републики. Това стана ясно от декрет, подписан от президента Владимир Путин. 

Страната ще отпусне средства за търсене, вписване и правна отбрана на парцелите в непознати страни, написа съветската осведомителна организация ТАСС. 

За задачата ще бъде отпусната дотация на Предприятието за ръководство на собствеността в чужбина. Така дотация е отпусната за пръв път в Русия през 2015 година, само че спряна през 6 години по-късно. 

С сегашния президентски декрет дотациите се връщат и се назначава съответно упълномощено дружество.

С различен декрет на президента се отпуска дотация на предприятието за възобновяване на разноските за поддръжка и употреба на федерални съветски недвижими парцели в чужбина.

У нас също има такива парцели. Руската църква „ Свети Николай Мирликийски ", която беше затворена през септември 2023 година и отворена още веднъж през ноември, е един от тези парцели. 

Скандалът към затварянето и изгонването на свещениците в нея породи въпросът чия благосъстоятелност е църквата. 

Казусът се задълбочи, когато инспекция в Агенцията по вписванията сподели, че собствеността на постройката е противоречива. В документи от Държавна организация " Архиви " написа, че земята, върху която е издигната Руската черква, е дарена на Руското царско дипломатическо агентство от Общинския съвет на столицата през 1882 година. После е публикуван и крепостен акт.

В началото на ноември стана ясно, че " борбата " за Руската черква ще се води в съда. При инспекция на прокуратурата са открити значими документи, от които въобще не можело да се направи извод, че храмът и земята под него са съветски, каквито искания има посолството. С нотариален акт от 23 юли 1997 година то се признава за притежател на църквата и земята въз основа на подаяние от Руското царско дипломатическо агентство. Въпросният крепостен акт е публикуван на 7 ноември 1898 година, за подаяние на " едно празно градско място в София " от Софийското градско общинско ръководство на дипломатическото агентство в България. В него е казано, че парцелът се подарява за изграждане на черква. Останалите документи по нотариалното дело са унищожени съгласно информацията от Агенцията по вписванията. Нямало доказателства обаче, че посолството се явява приемник на дипломатическото агентство на Руската империя.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР