Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. Това съобщи

...
Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. Това съобщи
Коментари Харесай

Путин обяви: Русия ще разположи ядрени оръжия в Беларус

Русия ще разположи тактическо нуклеарно оръжие в Беларус . Това заяви президентът Владимир Путин , уточнявайки, че с тези дейности страната му няма да наруши споразуменията за нуклеарни оръжия и го съпостави с разполагането на оръжия на Съединени американски щати в Европа. По думите му Москва няма да трансферира контрола върху оръжията си на Минск.

Властите в Съединени американски щати разясниха, че не имат вяра Русия да се готви да употребява нуклеарно оръжие след известието, предава „ BBC “.

„ Не виждаме никаква причина да поправяме нашата лична стратегическа нуклеарна позиция “ , се споделя в изказване на Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Беларус споделя дълга граница с Украйна и с членовете на НАТО Полша , Литва и Латвия . Това ще бъде първият път от средата на 90-те години, когато Москва ще разполага с нуклеарни оръжия отвън страната. Разпадането на Съветския съюз през 1991 година значи, че оръжията са основани в 4 нови самостоятелни страни – Русия, Украйна, Беларус и Казахстан – като прехвърлянето на всички бойни глави на Русия завърши през 1996 година Беларуският режим е корав съдружник на Кремъл и покровител на нахлуването в Украйна.

В телевизионно изявление през вчерашния ден съветският държавен глава сподели, че беларуският водач Александър Лукашенко от дълго време е повдигал въпроса за разполагането на тактически нуклеарни оръжия в страната му.

„ Тук също няма нищо извънредно. (…) Съединени американски щати вършат това от десетилетия. Те от дълго време разполагат своите тактически нуклеарни оръжия на територията на своите съюзнически страни “, посочи той.

Русия ще стартира да образова екипи за работа с оръжията от идната седмица . Изграждането на вместилище за тактическо нуклеарно оръжие в Беларус ще завърши до 1 юли, добави президентът. По думите му м алък брой тактически ракетни системи „ Искандер “ , които могат да се употребяват за изстрелване на нуклеарни оръжия, към този момент са трансферирани в Беларус. Той не посочи по кое време ще бъдат изпратени и самите оръжия.

Новината за разполагане на оръжия в Беларус идва единствено дни след визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва , по време на което Русия и Китай излязоха със взаимно изказване , в което се споделя, че „ всички нуклеарни сили не би трябвало да разполагат своите нуклеарни оръжия отвън своите национални територии и би трябвало да изтеглят всички нуклеарни оръжия, ситуирани в чужбина “.

Днес върховен консултант по сигурността на украинския президент Володимир Зеленски сподели, че проектите на Русия са „ стъпка към вътрешна дестабилизация “ на Беларус и предвижда, че антируските настроения в страната ще порастват .

„ Кремъл взе Беларус като нуклеарен пленник “, написа в Туитър Олексий Данилов .

А водачът на белоруската съпротива в заточение Светлана Тихановская съобщи, че разполагането на тактически нуклеарни оръжия от Русия „ жестоко опонира на волята на беларуския народ “.

Коментарите на президента Путин идват, откакто президентът Зеленски възобнови молбата си за повече военна поддръжка от неговите западни съдружници. По-рано тази седмица към 18 страни подписаха съглашение за доставка на най-малко 1 милион артилерийски снаряда в раздраната от война страна през идната година. В изявление за японски вестник президентът Зеленски сподели, че Украйна не може да стартира евентуална контраатака в източната част на страната, до момента в който не дойдат спомагателни муниции.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР