Русия ще бъде изключена от системата SWIFT. Подготовката за извеждането

...
Русия ще бъде изключена от системата SWIFT. Подготовката за извеждането
Коментари Харесай

Русия ще бъде изключена от системата СУИФТ |

Русия ще бъде изключена от системата SWIFT. Подготовката за извеждането ѝ от интернационалната банкова система е почнало, оповестяват украинските осведомителни организации, цитирайки външният министър Дмитрий Кулеба.

Досега САЩ и Евросъюза се въздържаха да подхващат тази мярка, а за привеждането ѝ в деяние се оповестиха Франция, Кипър, Италия и Унгария. 

Италианският министър председател Марио Драги е подкрепил в телефонен диалог с Володимир Зеленски концепцията за изключване на Русия от световната разплащателна система SWIFT. Това съобщи в " Туитър " президентът на Украйна, представен от Ройтерс.

" Това е началото на нова страница в историята на нашите страни ", написа Зеленски.

Решение за " ампутиране " на Русия от SWIFT ще бъде взето до дни, сподели през днешния ден за Ройтерс гуверньорът на централната банка на страна от еврозоната.

Украинският президент Володомир Зеленски прикани Германия и Унгария " да проявят храброст " и да поддържат самодейността за изключване на Русия от системата SWIFT, съобщи Франс прес.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи през днешния ден, че френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан е изразил поддръжката на Франция за изключването на Русия от системата. Франция изрази подготвеност да ни достави оръжия и военно съоръжение, написа Кулеба в Туитър.

Изключването на Русия от интернационалната банкова система е въпрос на дни, потвърдиха от Европейската централна банка, представени от Ройтерс и показаха, че това ще е " мъчително решение и за двете страни ". 

По-рано изключването на Русия от SWIFT беше разглеждане като глоба, при положение на нахлуване над Украйна, само че до решение не се стигна, заради опасения от  " забележителен стопански риск за Запада ". Сред  първите страни оповестили се за тази мярка бе Англия.

Какво е SWIFT?

SWIFT е главната предпазена система за известия, която банките употребяват за осъществяване на бързи и сигурни трансгранични заплащания, позволявайки бързо и безпроблемно протичане на интернационалната търговия. Тя се трансформира в главен механизъм за финансиране на интернационалната търговия. През 2020 година към 38 милиона транзакции се изпращаха всеки ден през платформата Swift, което улеснява покупко-продажби на стойност трилиони долари.

Кой има SWIFT?

SWIFT, учредена през 70-те години на предишния век, е кооперация от хиляди институции-членки, които употребяват услугата. Базирана в Белгия, тя остава неутрална в комерсиалните разногласия, като се ръководи основно като услуга на своите членове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР