Русия се завръща в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

...
Русия се завръща в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Коментари Харесай

Русия превърна ЕСПЧ в писач на изпълнителни листове за обезщетения

Русия се завръща в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. След гласуването на ПАСЕ в нощта на 24 против 25 юни присъединяване на депутати от Държавната Дума и членове на Съвета на Федерацията на практика се възобновява. Неуспешно бе оспорването на пълномощията им и всевъзможни нови ограничавания ще са единствено козметични. Конфликтът сред Москва и Страсбург е привършен, вноските в бюджета на Съвета на Европа ще бъдат изплатени, опасността на Русия да напусне организацията е снета.

Но какъв беше този спор и каква е цената на компромиса?

Главният проблем в връзките сред Русия и Съвета на Европа стана присъединението на Крим и поддръжката за сепаратистите в Донецка и Луганска области на Украйна. Подобни дейности не се вписват в Устава на съдебна експертиза и ПАСЕ приложи към съветската делегации една от дребното вероятни наказания - отнемане от правото да гласоподава. Това към този момент се е случвало по време на войната в Чечения при започване на века. В отговор съветските депутати взеха решение да се откажат въобще да работят в Страсбург, а след изборите за Дума през 2016 година нова делегация въобще не беше назначена. Няма делегация - няма и против кого да са санкците.

Москва разбираше, че новата делегация ще бъде подложена на същите наказания. Но беше открит различен прийом за напън над управлението на Съвета на Европа - отводът да се заплащат вноските. Заради това обвързване на Русия като страна член щеше да последва условие за решение на Комитета на министрите за преустановяване участието на руснаците. Москва предизвести, че следователно ще напусне организацията по лична воля.

Резултатът от това е, че протичащото се, въпреки и да изглеждаше като спор, беше единствено подобен, в който се поставят старания за укротяване на нарушителя.

Но съкращаването на бюджета щеше мощно да удари по бюрокрацията в Страсбург

и с цел да успокои Русия в Страсбург започнаха съществени и кардинални отстъпки. Първоначално Русия изискваше делегацията ѝ да получи право на присъединяване в избора на съдии за Европейския съд за правата на индивида, на комисар по правата на индивида и на общоприет секретар. И получи такова право.

След първата отстъпка Русия незабавно отхвърли да изпраща делегация и изиска към този момент цялостно възобновяване правата на депутатите ѝ. Тутакси сходно предложение пристигна от Страсбург, само че Москва съобщи, че желае смяна в разпоредбите в процедурите на ПАСЕ, с цел да не може пълномощията на националните делегации към този момент да бъдат оспорвани. ПАСЕ общително одобри и нова процедура за въвеждане на наказания и ограничи оспорването на пълномощията на делегациите, а Комитетът на министрите тържествено увери министъра на външните работи Сергей Лавров, че Русия може да се върне в ПАСЕ.

И тук разпоредбите бяха изменени, тъй като Русия пропусна периода за установяване на делегация за 2019 година А нищо не знаем за направени непублични отстъпки.

Каква е цената на успокояването?

Със опасност да не платят вноските, съветските управляващи реализираха безспорна победа. Причините за въвеждане на глобите през 2014 година по този начин и не са изчезнали, само че наказания повече няма. Съветът на Европа получава вноски, които страните членки по този начин или другояче са длъжни да вършат, само че не получи от Русия нищо повече.

Това свидетелства за способността на функционерите в Страсбург да работят в сходство с нормите и правилата на организацията, а по-точно - отсъствието на такава дарба. И въпреки в Русия да сме се фокусирали върху връзките със Съвета на Европа, не трябва да изпускаме извънредно слабата реакция от Страсбуруг на всеобщите арести на правозащитници в Азербайджан, до момента в който страната бе ръководител на организацията, както и на репресиите в Турция, последвали потушаването на опита за прелом.

В Страсбург бяха произнесени доста речи за това, че всички отстъпки се вършат от евробюрократите, с цел да се запазят правата на руснаците да се обръщат към Европейски съд по правата на човека. Но и тук Москва има рационална тактика за намаляване на съда, трансформирайки го от регулатор на новите проблеми в областта на правата на индивида в счетоводител, оформящ изпълнителни листове за погашение на компенсации на жертвите на систематични нарушавания на закона и конвенциите.

Русия изпраща на Европейски съд по правата на човека

в индустриални мащаби еднотипни каузи за изтезания и разгонване на мирни демонстрации.

Съдът е заставен да пилее маса запаси за обработка на жалбите за тежки и на практика безспорни нарушавания на правата на индивида. Руските управляващи признават съществуването на редица систематични проблеми и даже на думи са подготвени да решат част от тях. Обсъжда се да вземем за пример унищожаване на клетките и стъклените " аквариуми " в залите за правосъдни съвещания. Това е належащо, само че не е задоволително - на правосъдните съвещания би трябвало да се прави правораздаване.

Лидерите след Втората международна война са основали Съвета на Европа, с цел да остават страните свързани с правови правила, а европейските контролни органи да могат да принуждават страните да ги съблюдават, даже в случай че вътре в тези страни се е открил консенсус за потребността тези общи правила да бъдат нарушавани.

В началото на студената война западноевропейските държавни управления са се страхували, че всяка страна може да стане социалистическа посредством избори или революции и един вътрешен механизъм за въздържане и контраст няма да успее да спре този развой. Тогава

със спасяването на демокрацията и правата на индивида е трябвало да се заеме Съветът на Европа.

Когато в Гърция се открива диктатурата на полковниците, тя напуща организацията и се връща чак след възобновяване на демократичното ръководство. Важно е не участието в Съвета на Европа непременно и единствено по себе си, значимо е в името на какво е то. Свободни и обективни избори, самостоятелен съд, способена полиция, хуманна система на пандизите - това не може да бъде основано с разпореждане от Страсбург. В актуалната обстановка, когато освен в Русия, Турция и Азербайджан, само че и в не кой знае какъв брой по-малка степен в Полша и Унгария, декларират, че отхвърлят да следват общите и непринудено признати правила. Отделни правила се отхвърлят в Сърбия, Украйна, Литва, Грузия, Армения...

Неспособността страните да бъдат принуждавани да ги съблюдават на европейски равнище свидетелства за една по-сериозна рецесия, поставяща под въпрос съществуването на Съвета на Европа като организация, учредена на общи за всички юридически правила. Ако съветът не може навреме и съответно да реагира общоевропейските апели за народна власт, господство на закона и отбрана на правата на индивида, то съветските вноски могат единствено да разкрасят последователното угасване на тази организация.

Вместо да гори огън, се издига пушек.

Авторът е началник на интернационалната процедура на правозащитната група " Агора ". Той е с над 15-годишен опит във воденето на каузи в Европейския съд за правата на индивида и работа с други европейски и универсални механизми за отбрана правата на индивида. Преди това е бил юридически шеф на Правозащитния център " Мемориал ", част от учредената още през 1987 година организация за проучване на политическите репресии в Съюз на съветските социалистически републики. Оригиналното заглавие на коментара му във " Ведомости " е " Какво значи завръщането на Русия в ПАСЕ ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР