Русия се опитва да вкара повече проруски настроени кандидати в

...
Русия се опитва да вкара повече проруски настроени кандидати в
Коментари Харесай

Белгия предупреди: Москва опитва да вкара повече проруски кандидати в евролистите

Русия се пробва да вкара повече проруски настроени претенденти в листите за европейските избори, съобщи в петък министър председателят на Белгия Александър де Кро, чиято страна е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Де Кро заяви, че федералната прокуратура на Белгия е почнала в сряда следствие по разкрит отчет на специфичните служби, за опити за въздействие от страна на Русия върху изборите за Европейски парламент през юни, написа " Дневник ".

Руската мрежа

Белгийският министър председател се базира на направени в края на март разкрития на чешкото държавно управление за финансирана от Москва пропагандна мрежа, която се е опитвала да повлияе на европейската политика и да настрои публичното мнение против помощта на Украйна.

Прага уточни Виктор Медведчук, някогашен украински олигарх, обвързван с Кремъл, и Артем Марчевски, медиен управител, който е работил в един от телевизионните канали на Медведчук като хората зад интервенцията. Чехия вкара двамата в черния си лист.

Съобщава се, че техните действия, осъществявани посредством уеб страницата на " Гласът на Европа ", са били съсредоточени към популяризирането на проруски разкази и заплащане на другарски настроени към Москва политици преди изборите за Европейски парламент.

Според чешкото издание Denik N и немското списание " Шпигел " стотици хиляди евро са отишли в ръцете на политици от Германия, Франция, Полша, Белгия, Нидерландия и Унгария, отчасти в брой и отчасти в криптовалута.

Denik N заяви, че паричният поток от Москва е трябвало да ускори гласовете, които упорстват да не се изпраща оръжие на Украйна като най-хубавия метод за бързо привършване на войната.

След анонса на чешките служби полската организация за вътрешна сигурност (ABW) също разгласи, че е направила обиски и разпитва обвинени по отношение на незаконната мрежа.

Де Кро съобщи, че ще сложи въпроса за съветската интервенция в изборите на идния в четвъртък и петък Европейски съвет, като ще изиска европейските водачи да обсъдят дали Европейски Съюз разполага с нужните принадлежности да противодейства на сходни опити.

Премиерите и президентите ще помислят дали могат да употребяват европейската прокуратура на Лаура Кьовеши и европейската работа за битка с измамите ОЛАФ за следствие на обвързваните с съветските мрежи канали за предоставяне на пари на политици.

" Ако това не е допустимо, би трябвало да помислим за смяната на мандатите ", сподели Де Кро.

Той заяви, че в околните дни белгийският федерален прокурор ще изиска изключително събиране на " Евроджъст " - европейският орган за правосъдно съдействие, с цел да обмисли по какъв начин да се координират взаимните старания.

Белгийският министър председател отхвърли да даде детайлности за почналото национално следствие в Брюксел, само че сподели, че са открити опити за въздействие от страна на Русия върху белгийски политици, въпреки да не са били свързани с даването на пари. Той се базира на следствената загадка, отказвайки да заяви имена и страни, в които е открита работа на съветските дезинформационни мрежи преди изборите.

" Трябва да си отворим очите, че се случват избрани неща, и да действаме ", съобщи белгийският министър председател.

Запитан дали има вяра на останалите министър председатели и президенти, че ще проследят опитите за съветско въздействие и дезинформация преди вота, Де Кро съобщи:

" Да, имам вяра на сътрудниците си, че ще създадем вероятното европейските избори да са същински. Европейците би трябвало да избират, а не страни, които се пробват да им въздействат ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР