Русия се опитва да увеличи влиянието си в Африка, продавайки

...
Русия се опитва да увеличи влиянието си в Африка, продавайки
Коментари Харесай

Русия посяга върху Африка, пробутва на държавите неподходяща ядрена енергия

Русия се пробва да усили въздействието си в Африка, продавайки нуклеарни технологии на бедните страни на Черния континент за милиарди долари. Според анализатори обаче това е неуместно и излишно на бедните хора там, написа Guardian.

Представители на съветската държавна корпорация " Росатом ", която дава отговор както за военната, по този начин и за гражданската приложимост на нуклеарната сила, са опитвали да окажат влияние върху водачите на десетки африкански страни през последните две години.

Компанията, която към този момент строи нуклеарен реактор в Египет на стойност 29 милиарда $, е сключила съглашения с Уганда, Руанда, Гана, Южна Африка и други.

Нигерия има съглашение с " Росатом " за строителството на нуклеарен реактор, а по-малко амбициозни съглашения за съдействие са били подписани със Судан, Етиопия и Република Конго. Русия също по този начин е основала офиси за поддръжка на нуклеарната сила в Замбия, с добре финансирани осведомителни акции, целящи да засилят ентусиазма по отношение на нуклеарната сила.
 Единствената нуклеарна централа в Африка ще получи ремонт за удължение на живота
Единствената нуклеарна централа в Африка ще получи ремонт за удължение на живота

Къде се намира тя?

Победители в конкурс за цяла Африка са били наградени с " просветително " пътешестване до Русия, което е включвало визити на нуклеарна електроцентрала и в " научния град " Обнинск.

Типичният пакет, предлаган на страна, заинтересувана от нуклеарната сила, включвал великодушни заеми и дълготрайни контракти за доставка. Русия е отпуснала на Египет заем, покриващ 85 % от разноските по строителството на нуклеарния му реактор.

" Росатом " образова локални експерти по нуклеарна физика и сила в няколко африкански страни, като стои зад стратегия за разпределяне на стипендии на откриватели в Кения.

Привържениците на нуклеарната енергетика настояват, че продължителните периоди за строителство на нуклеарни реактори разрешават на по-бедните страни да построяват своята инфраструктура. Ала Невин Шепърс, която е нуклеарен специалист от Международния институт за стратегически проучвания в Лондон, съобщи, че леководната реакторна технологията, предлагана от Русия, не е подобаваща за доста от африканските страни.

" По отношение на икономическия смисъл по-малките страни, които имат да извървят дълъг път в развиването на своите мрежи, би било по-добре да се стремят към нещо като по-малки модулни реактори ", акцентира тя.

В Русия, Китай и Съединени американски щати се създава технология за по-евтини реактори с потенциал 300 мегавата.

Опасение съществува и към това, че скъпите планове, желани от " Росатом ", няма да са от изгода за най-бедните хора в Африка. В множеството страни силата се генерира в огромни, централизирани централи и се разпределя по национална електроснабдителна мрежа - модел, който ще бъде заздравен в Африка от нуклеарната сила.
 Защо климатът се нуждае от нуклеарната енергетика?
Защо климатът се нуждае от нуклеарната енергетика?

Ако всички атомни централи в Съединени американски щати бъдат затворени, въглеродните излъчвания ще се усилят с еквивалента на 47 милиона спомагателни коли на пътя
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР