Русия се опитва да намери своето място в света. Нападна

...
Русия се опитва да намери своето място в света. Нападна
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Държави като България са в списъка на Русия

" Русия се пробва да откри своето място в света. Нападна прилежаща страна и войната се разви доста неприятно. Тя не завърши по най-бързия вероятен метод. Войната в Украйна не се разви както желаеха. Не са предполагали, че две години по-късно ще не престават да се бият, чакаха да са единствено две седмици ", съобщи пред бТВ Джордж Фридман, създател и ръководител на " Geopolitical futures “, някогашен ръководител на " Стратфор “.

Според него Русия сега е изправена пред въпроса, като самостоятелна страна, какви са границите ѝ и кои са съдружниците ѝ.

" Сега поглеждат централна Азия. Формират връзки в централна Азия, в Кавказкия район, както и на юг, на Балканите. Опитва се да реши каква ще бъде идната стъпка “, добави той.

По думите му страни като България са в листата им, едва евентуално е да нападат, само че е допустимо да търсят стопански връзки.

" Сега с измененията в съветския хайлайф, които вкараха доста повече икономисти на високи рангове, осъзнават, че в модерните войни би трябвало да има стопански качества, не като при Сталин. Така че ще дойдат с оферти, а с предложенията ще дойдат и изискванията. Но България сигурно е в листата на страни, с които биха желали да имат по-добри връзки “, безапелационен е Фридман.

" НАТО би трябвало да вземе основополагащо решение. Дали е коалиция на страни, за които оперативната активност е по желание или е организация, в която всяка нация би трябвало да служи. В НАТО чувството е, че сме коалиция. Сами сме. Тогава казусът, тъй като руснаците не са завършили, в мъчно състояние са и ще търсят благоприятни условия да заградят Запада, доста скоро, с успокояването на войната, и България ще бъде посетена от руснаците. Тогава въпросът става дали не е удачно да има по-малък алианс, да вземем за пример на Балканите – това няма да стане скоро, само че би трябвало да се случи. Виждаме съветско навлизане на Балканите, което е доста остроумен ход на руснаците, а Балканите постоянно са били тактични: " Сега желаеме този съюз, пък след това да изчезва “. Той не изчезва “, разяснява още Фридман.

" Всичко се свежда до Балканите и до това дали избират наличието на руснаците или на американците. Те постоянно ще изберат руснаците, тъй като те дават повече, а американците желаят повече “, сподели още той.

" Същевременно осъзнаваме, че Русия в този момент е огромна мощ. Не задоволително мощна, че да бие Украйна и Съединени американски щати дружно, само че има своето място. Путин става все по-европейска мощ. Той промени бойния проект, като внесе стопански сили. Това приказва на езика на Европа. Постигнали са го с Унгария, на Балканите също са съумели по този начин, само че руснаците в този момент би трябвало да осмислят кои са те. Съединени американски щати ще се опитат да се изтеглят – не напълно, само че ще се отдръпват от Европа, тъй като гледат на нея като на рисково място за Съединени американски щати “, предвижда той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР