Русия съобщи, че арменските бойци в сепаратисткия регион Нагорни Карабах

...
Русия съобщи, че арменските бойци в сепаратисткия регион Нагорни Карабах
Коментари Харесай

Русия твърди, че сепаратистите в Нагорни Карабах предават оръжията си

Русия заяви, че арменските бойци в сепаратисткия район Нагорни Карабах са почнали да предават оръжията си, съобщи Ройтерс. Това се случва на фона на достигналата до 120 000 арменци филантропична помощ, които настояват, че интернационалната общественост ги е изоставила, откакто Азербайджан е победил техните сили.

Етническите арменци от Карабах, който е интернационално приет като част от Азербайджан, бяха принудени да разгласят преустановяване на огъня в сряда след светкавична 24-часова военна интервенция на доста по-голямата азербайджанска войска.

" Въоръжените формирования в Карабах започнаха да предават оръжия и военно съоръжение под надзора на съветски миротворци ", съобщи Москва, която е разположила над 2000 миротворци в района.

Руското министерство на защита заяви, че до момента бойците са предали шест бронирани машини, повече от 800 огнестрелни оръжия и към 5000 единици муниции.

Русия съобщи, че е доставила филантропична помощ за локалното население във тип на над 50 тона храни и други артикули. Международният комитет на аления кръст (МКЧК) също заяви, че е доставил 28 000 памперса, както и одеяла и гориво, и означи, че ще изпрати още.

Бъдещето на Карабах и неговите 120 000 етнически арменци е нестабилно: Азербайджан желае да интегрира жителите на района, в който от дълго време виреят разколнически настройки. Живеещите там арменци обаче се опасяват да не бъдат преследвани.

Азербайджан планува прошка за карабахските арменски бойци, които сложат оръжие, и съобщи, че арменците могат да изоставен района и да се върнат в Армения, в случай че желаят.

Армения, която през 2020 година загуби войната против Азербайджан за района, е освободила място за десетки хиляди етнически арменци от Карабах, макар че министър-председателят Никол Пашинян споделя, че не желае те да напущат домовете си, в случай че не е безусловно належащо.

Във вторник Азербайджан стартира " антитерористична " интервенция против Нагорни Карабах, откакто негови бойци бяха убити при набези, които съгласно Баку са били осъществени от планинския район.

Арменуй Гарабедян, арменец от Карабах, съобщи, че откакто е напуснал дома си в село Кусапат, е останал без дом и единствено с няколко движимости, включващи фотография на 24-годишния му наследник, който умрял през 2020 година " Днес ни изхвърлиха на улицата - направиха ни скитници ", сподели той пред новинарския уебсайт " Армения А1 Плюс ", сътрудник на Ройтерс.

Хиляди карабахски арменци са се събрали на летището, търсейки отбрана от разположените там съветски миротворци.

Светлана Алавердян от село Араджазор споделя, че е избягала единствено с облеклата на гърба си, откакто в селото е почнала интензивна пукотевица. " Стреляха отдясно, стреляха отляво - излязохме един след различен, без да си вземем облеклата ", споделя тя пред " Аремения А1 Плюс ". " Имах двама сина - дадох ги, какво друго мога да дам? Големите сили си вземат решение проблемите за наша сметка ", добави тя.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР