Русия разкритикува колониалната тактика на Запада за оказване на натиск

...
Русия разкритикува колониалната тактика на Запада за оказване на натиск
Коментари Харесай

Сергей Лавров разкритикува колониалната тактика на Запада в Ангола


Русия разкритикува " колониалната тактичност " на Запада за оказване на " напън върху разрастващите се континенти ", приветствайки " уравновесената позиция " на Ангола, която от дълго време се въздържа от наказание на Москва след началото на съветската инвазия в Украйна, съобщи Франс прес.

" Русия прави оценка уравновесената позиция на Ангола в Организация на обединените нации ", сподели пред публицисти съветският външен министър след среща през вчерашния ден в Луанда с анголския си сътрудник Тете Антониу и президента Жоау Лоуренсу.

Няколко африкански страни се въздържаха през март 2022 година по време на гласуването на резолюция на Организация на обединените нации, изискваща " Русия неотложно да спре да употребява мощ против Украйна ". Ангола гласоподава за първи път през октомври за наказание на Москва.

Осъждайки " противозаконния напън на Съединени американски щати и техните съдружници ", ръководителят на съветската дипломация добави, че " Западът употребява същата колониална тактичност, както в предишното, с цел да експлоатира разрастващите се континенти ".

" Искам да кажа, че организирахме обширен диалог с президента. Обсъдихме в детайли нашите двустранни връзки. Изразяваме общо твърдо предпочитание за развиването им във всички области и ще го вършим, макар противозаконния напън от страна на Съединени американски щати и техните съдружници. В частност, като най-непосредствена задача ще подготвим съвещанието на междуправителствените комисии за икономическо съдействие ", сподели Лавров.

" Много говорихме за настоящето състояние по света, на първо място в подтекста на курса на Запада за потребление на Украйна за втълпяване на теорията и практиката на нацизма и за водене на хибридна война против нашата страна ", добави министърът.

" Обменихме оценки, които се основават на контактите ни с всички страни и удостоверяват невиждания напън на Запада върху разрастващите се страни от Азия, Африка и Латинска Америка ", сподели Лавров и добави: " По създание, както неведнъж е подчертавал президентът на Русия Владимир Путин, Западът ползва същите колониални способи, с които експлоатираше разрастващите се континенти, и до които и в този момент продължава да прибягва, с цел да ограбва други страни и да употребява запаси от световно значение в личен интерес ", сподели още Лавров.

По думите на Лавров, " Западът с дейностите си е потвърдил, че всички тези полезности, механизми на глобализацията, които самичък създаваше и разпространяваше, в това число неприкосновеността на частната благосъстоятелност, добросъвестната конкуренция, презумпцията за непорочност, той във всеки един миг може да потъпче по този начин, както и във всеки един миг може да съобщи своите съдружници, което се потвърждава от не толкоз далечни събития в Афганистан, Ирак и в хода на по този начин наречената " Арабска пролет ".

Бивше марксистко освободително придвижване, обичайно ръководещата партия на Ангола - Народното придвижване за избавление на Ангола (МПЛА) поддържа исторически връзки с Русия, макар че страната след това ускори връзките си със Съединени американски щати.

Африка още веднъж се трансформира в терен за съревнование за политическо и икономическо въздействие, изключително след началото на спора в Украйна преди близо година, показва Агенция Франс Прес.

Лавров посещава континента за повторно в границите на шест месеца. Преди да пристигна в Ангола, той беше в Южна Африка и Есватини. Пътуването му съответствува с африканска обиколка на министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън. Китайският външен министър Цин Ган посети също Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет този месец.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че моментът на обиколката на американския министър на финансите Джанет Йелън в Африка не е инцидентен, откакто тя отиде на посещаване в Южна Африка незабавно след визитата там на Лавров.

Коментарите на Захарова бяха в отговор на рецензията на писателя Анатолий Несмиян, който сподели, че една от спирките от африканската обиколка на Лавров - кралство Есватини е едвам на 154-то място по брой на популацията в света.

Говорителката посъветва сходни критици да се замислят " инцидентно ли по следите на Лавров в Африка на посещаване в страните от района се насочва американския финансов министър Джанет Йелън ".

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР