Русия продължава с репресиите срещу свои граждани заради антивоенни позиции,

...
Русия продължава с репресиите срещу свои граждани заради антивоенни позиции,
Коментари Харесай

Заради една рисунка. Как Русия отне дъщерята на Алексей и възроди практика от сталинизма?

Русия продължава с репресиите против свои жители поради антивоенни позиции, а в последният образец за такива е забъркана и 12-годишната Маша. В един от часовете си по изобразително изкуство тя взема решение да нарисува жена и дете, застанали до знаме с надпис " Слава на Украйна ". Тогава тя надали е осъзнавала, че нарисуването от нея ще притегли вниманието на управляващите, а нейният татко ще понесе следствията.

Изданието " Politico " споделя за случая, който към този момент се е пренесъл в съда в град Ефремов. Там бащата на Маша - Алексей Москальов, е изправен пред две правосъдни каузи: едното е за ограничение на родителските му права, а второто - за " дискредитиране на съветската войска ", което може да го вкара в пандиза.

В центъра на Москва е допустимо да забравите, че Русия води война в Украйна, само че тук-там като Ефремов - район на четири часа път с кола от столицата, картината е друга. По улиците на града има надписи, които приканват за " Свят без нацизъм! ". От време на време се чува прелитането на аероплан от близката военновъздушна база. А на локалното гробище десетки починали в боевете в Украйна съветски бойци са одеве заровени.

Имената им даже са изброени на уеб страницата на учебно заведение № 9, което Маша посещава. Проблемите за нея и татко ѝ стартират точно там. Малко след началото на войната през април 2022 година учителката ѝ по изобразяване разпорежда на класа да основат произведения в поддръжка на съветските въоръжени сили.

В своята рисунка Маша взема решение да изобрази жена и дете, застанали до знаме с надпис " Слава на Украйна ", а на фона се виждат ракети, идващи откъм съветска страна, с обръщение: " Не на войната ".

A lawsuit was filed against the father of Masha Moskaleva to restrict his parental rights & put her in an orphanage because she drew an anti-war picture in school & her father was arrested for making anti-war statements on social media.
Alexei Moskalev faces up to 3 years in jail
— Mikhail Khodorkovsky (English) (@mbk_center)
Версиите за това какво се е случило по-късно се разграничават. Според бащата на Маша учителката уведомила шефа на учебното заведение, който по-късно се обърнал към полицията. Директорът обаче твърди пред медиите, че не е направил сходно нещо.

Във всички случаи на идващия ден бащата и дъщерята са били посрещнати от полицията в учебното заведение и са отведени за разпит. Същия ден Москальов е санкциониран за " дискредитиране на армията " поради коментар в обществените мрежи, в който съпоставя съветските бойци с " изнасилвачи " - като по този метод, съгласно правосъдно решение, " подкопава доверието в специфичната военна интервенция ".

Ден по-късно фамилията още веднъж е разпитано - към този момент от ФСБ, съветската работа за сигурност.

" В продължение на три часа и половина ми споделяха, че не дисциплинирам вярно щерка си, и споделиха, че ще ми я лишават и ще ме вкарат в пандиза ", споделя Москальов пред изданието OVD-Info.

Изплашено, фамилията се реалокира в прилежащ град. Но през декември ФСБ още веднъж почукала на вратата. По разказите на Алексей те нахлуват в дома му, пребиват го и го принуждават да слуша съветския химн с цялостна мощ в продължение на часове. Отново му повдигат обвиняване за дискредитиране на съветската войска в обществените медии, което към този момент се смята за престъпно закононарушение, наказуемо с три години затвор.

Алексей е единственият аставник на Маша. Майка ѝ напуща фамилията, когато тя е на 3-годишна възраст. Страхувайки се да не изгуби щерка си, Москальов споделя историята си с две медии. Два дни след излизането на материала - на 1 март тази година, той е арестуван за следващ път.

2/6 Alexei Moskalev (pictured) was threatened by the regime in January, for his daughter’s drawing & his anti-war posts on social media. Police said they’ll put him behind bars and send the girl to an orphanage.
— OVD-Info English (@ovdinfo_en)
Въпреки че на идващия ден е освободен под домакински арест, щерка му остава под държавна настойчивост. Социалните служби оповестяват, че тя е арестувана в локалния " център за обществена рехабилитация ". Висока зелена ограда отделя Маша от всеки, който желае да я види или да приказва с нея.

По незнайни аргументи градските управляващи са подали молба до съда за ограничение на родителските права на Москальов. Делото обаче се води при закрити врата и към него се съблюдава строга конфиденциалност.

Междувременно офанзивите против Алексей не престават в съветските медии и в обществените мрежи.

" На ваше място не бих защитавал Москальов. Този човек живее в несъгласие с обществото. Това е всичко, което мога да кажа ", разяснява началникът на полицията в града Андрей Аксьонов.

Местните медии оповестяват, че бащата злоупотребявал с опиати и алкохол - обвинявания, които тези, които го познават, изрично отхвърлят.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР