Русия продължава да смекчава правилата за прием на чуждестранни туристи

...
Русия продължава да смекчава правилата за прием на чуждестранни туристи
Коментари Харесай

Възможно ли е в момента да посетите Русия като турист

Русия продължава да смекчава разпоредбите за банкет на задгранични туристи и да смъква рестриктивните мерки, въведени поради пандемията от ковид.

Разказваме ви по какъв начин стоят нещата все още.
Кой може да пътува в Русия като екскурзиант?
В момента като туристи в Русия могат да влизат хора от 80 страни. Има две основни условия: би трябвало да са жители на една от тези страни или да имат локално жителство и да идват в Русия със аероплан. Основният документ, който контролира приема на чужденци в Русия по време на пандемията от ковид, е (от 16 март 2020 година,), който постоянно се обновява.

В листата от страни влизат както България, по този начин и Съединени американски щати, Англия, Гърция, Германия, Тунис, Тайланд, Израел, Япония, Армения, Катар, Португалия, Мексико, Хърватия, Белгия, Китай, Франция, Дания, Нова Зеландия, Иран, Перу, Норвегия, Аржентина и така нататък (пълният лист може да намерите ).

В Русия могат да влязат и хора от всяка друга страна, с която Русия сега поддържа въздушни връзки (при това не е наложително директната страна да е включена в листата с 80 държави).
Каква виза е нужна?
 Legion Media

Ако към този момент имате годна съветска виза и сте от една от страните, чиито жители имат право да влизат на територията на Русия, може да го извършите с тази виза. Ако ви би трябвало виза, то можете да подадете документи в консулския отдел във вашата страна.

Единственото, което сега не е допустимо, е приемането на (виза, която се издаваше за четири дни, без да е нужно да се показват каквито и да било документи за задачата на пътуването. Тя позволяваше престой в страната за не повече от 16 дни). В момента за приемането на елементарна туристическа виза (тя се издава за период до 6 месеца) се изисква удостоверение за резервация в хотел или контракт с туроператор.
Нужен ли е PCR-тест?
Да, би трябвало да визиите негативен PCR-тест, изработен не по-рано от 48 часа преди влизането в Русия, и да разпечатате резултатите му на съветски или на британски език (тестът се изисква, даже да сте имунизирани с съветската ваксина „Спутник-V“). Ако летите с деца, то те също би трябвало да показват тест, без значение на какъв брой години са. Преди да влезете в страната би трябвало също по този начин да попълните анкета за пребиваването на територията на Руската федерация ().
За кого не се отнасят тези правила?
 Александър Шчербак/TAСС

Тези ограничавания не се отнасят за чужденци, които имат някакъв тип съветско жителство, или за хора, които имат близки родственици в Русия. Те могат да влизат в Русия от която и да е страна и с какъвто и да е превоз, в това число сухопътен.

Не се отнасят и за поданици на отчасти приетите републики Абхазия и Южна Осетия, жители на Беларус (или такива, които имат краткотрайно жителство в Беларус), жители на Казахстан, поданици на Донецка и Луганска национална република – те също могат да влизат в Русия през сухопътните ѝ граници. Освен това, сухопътният достъп е разрешен и през руско-монголските и руско-китайските сектори на границата.

Ако жители на страните от Евразийския стопански съюз прекосяват сухопътната граница, те би трябвало да показват тест за ковид и да попълнят анкетна карта за пребиваващите.
Трябва ли да сте имунизирани?
Не, това не е наложително и не е изискване за влизане в Русия. QR-кодовете, които до пролетта бяха наложителни за посещаване на всеобщи мероприятия, кафенета, питейни заведения или при настаняване в хотел, към този момент са анулирани в множеството райони. Същото важи и за другите ограничавания, свързани с пандемията: премахването им се контролира от локалните управляващи и те са анулирани съвсем на всички места.
Трябва ли да се носят маски?
 Александър Шчербак/TAСС

Нaвън не е нужно да сте с маска. Но някои райони към момента изискват носенето на маска на обществени места: в магазините, аптеките, комерсиалните центрове, кината. Например, в Москва маските са изцяло анулирани, а в Калининград те към момента са в действие.
Трябва ли да спазвате карантинен период?
Не, за пребиваващите в Русия няма никаква карантина. Но в случай че се разболеете в Русия, би трябвало да прекарате в карантина на мястото, където сте настанени, интервал от 7 дни. Тези, които са контактували с болен човек, не е належащо да съблюдават карантина (освен в случай че не се разболеят и те).

Важно! В доста страни към момента има ограничавания за НАПУСКАНЕ за туризъм, тъй че съществуването на съветска виза не подсигурява, че ще получите позволение да напуснете страната. Проучете този въпрос, преди да планирате пътуването си.

Информацията е настояща към 27 май 2022 година.

създател: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР