Русия привика финландския посланик в Москва, след като Финландия подписа

...
Русия привика финландския посланик в Москва, след като Финландия подписа
Коментари Харесай

Русия привиква посланика на Финландия заради споразумението за границата със САЩ

Русия привика финландския дипломат в Москва , откакто Финландия подписа ново съглашение за военно съдействие със Съединени американски щати , написа „ BBC “.

Сделката от понеделник дава на Съединени американски щати необятен достъп до региона на дългата граница на Финландия с Русия. Москва съобщи, че ще „ предприеме нужните ограничения за противопоставяне на нападателните решения на Финландия и нейните съдружници от НАТО “ . Финландия се причисли към НАТО тази година в отговор на съветската инвазия в Украйна .

Руският президент Владимир Путин неотдавна упрекна НАТО, че е „ въвлякъл “ Финландия в блока, и разгласи основаването на нов боен окръг наоколо до границата с Финландия. Междувременно Финландия упрекна Русия, че насочва мигрантите към нейната територия в границите на „ хибридна интервенция “ , и краткотрайно затвори всички гранични пунктове с източната си съседка.

Подписаното в понеделник съглашение разрешава на Съединени американски щати бърз боен достъп и помощ за Финландия при положение на спор, както и взаимно образование на силите.

„ Не чакаме от Съединени американски щати да се грижат за защитата на Финландия. Продължаваме да влагаме в защитата си и да споделяме тежестта в нашия регион и отвън него “ , съобщи министърът на защитата Анти Хаканен, представен от организация Агенция Франс Прес.

„ Това съглашение обаче доста покачва способността ни да действаме дружно във всевъзможни обстановки. “

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Москва няма да остави без отговор „ военното скупчване на НАТО “ по границите си.

„ Отговорността за превръщането на зоната на добросъседство в този район в зона на допустима борба е напълно на сегашните финландски управляващи “ , сподели тя.

По време на Студената война Финландия се радваше на относително другарски връзки с предшественика на Русия – Съюз на съветските социалистически републики , като се въздържаше от присъединение към западния боен съюз. Но дружно с Швеция подаде молба за присъединение към НАТО заради опасения, че съветската експанзия в Украйна може да се популяризира и в други прилежащи страни.

Границата на страната с Русия е 1340 км.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР