Русия през април показа нови рекордни обеми на износ на

...
Русия през април показа нови рекордни обеми на износ на
Коментари Харесай

Западът се опитва да скара Русия с ОПЕК

Русия през април сподели нови рекордни размери на експорт на недопечен нефт по море, пресмята “Блумбърг ”. Западът загатва, че Москва мами ОПЕК+ и вместо да понижава, в противен случай, усилва производството. В същото време западната организация не вижда, че сходна статистика трансформира личните им наказания в небивалица.

Западът се чуди по какъв начин Русия съумява да продължи да усилва износа си на недопечен нефт за интернационалните пазари по море, като в това време понижава добива за трети следващ месец. Според “Блумбърг ” доставките на съветски недопечен нефт с танкери по море са траяли да порастват през март и април. Средно за четири седмици износът по море се е повишил със 180 000 барела дневно до 3,63 милиона барела дневно сред 5 май, най-високото равнище, откогато “Блумбърг ” стартира да ги наблюдава при започване на 2022 година В същото време Русия разгласи понижаване на производството с 500 хиляди барела дневно от март 2022 година, а по-късно от май като част от решението на ОПЕК + за понижаване на производството от членовете на картела.

“Блумбърг ” се пробва по всевъзможен метод да извърти версията, че Русия сякаш мами ОПЕК + и приказва единствено за понижаване на производството, само че в действителност не го прави. Други страни от ОПЕК+ извършват отговорностите си за понижаване на производството, до момента в който Русия, в противен случай, усилва производството в опит да завоюва повече “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Според него обаче организация “Блумбърг ” не е напълно съответна и безпристрастна в оценките си и неведнъж се е опитвала да прокара сходна доктрина с вярата да разцепи съюза на петролните производители. Защото е в полза на западните страни – купувачи на нефт. „ Разцеплението в ОПЕК+ и спирането на съглашението значи, че всеки ще създава оптимално, с цел да печели от размери, тъй като няма да има ограничавания. Ще има свръхпредлагане на пазара и петролът ще поевтинее. Следователно мотивацията на “Блумбърг ” е разбираема “, отбелязва източникът.

Всъщност повишаването на износа на съветски недопечен нефт по море, който отива основно за Индия, Китай и Турция, не значи безусловно, че съветското произвеждане на нефт е в застой или даже пораства.

Има най-малко три фактора, които изясняват по какъв начин Русия може да усили износа даже при понижаване на производството. “Блумбърг ” съпоставя доставките по море с предходната година, само че от 1 януари тази година доставките на нефт по тръбопроводи за Германия са спрени. А беше голям покупател. През февруари-март доставките за Полша бяха дефинитивно прекъснати, първо от “Роснефт ”, по-късно от “Татнефт ”. Всичко, което преди е минавало по тръбопровода за Европа, в този момент отива по море за други страни “, споделя специалистът.

Откъде другаде могат да дойдат размерите на съветския експорт при понижаване на производството? „ Напълно допустимо е Русия да разпродава всичките си ресурси от недопечен нефт, които са били в преработвателни мощности “, споделя специалистът. Той изяснява, че е имало две талази от проблеми с износа на съветски нефт. Първият се случи предходната пролет, когато Съединени американски щати оповестиха ембарго върху съветските въглеводороди. Втората вълна се случи след ембаргото на Европейски Съюз през декември 2022 година През този интервал фирмите поддържаха производството на нефт, само че не постоянно беше допустимо да го продадат. Следователно “Транснефт ” изтегли този нефт в механически уреди за предпазване по нефтопроводите или в пристанищата. „ Мисля, че в този момент този нефт от запасите просто се продава “, споделя Юшков.

Третият фактор е допустимо понижаване на преработката на съветски нефт, което може да има няколко аргументи, показва специалистът. Например, може да няма задоволително танкери за превозване съответно на петролни артикули, защото флотът за превозване на недопечен нефт в началото е по-голям. Или в този момент е стопански по-изгодно да се изнася повече недопечен нефт, в сравнение с модифицирани артикули, заради скъпия превоз да вземем за пример. Възможно е обаче вътрешното ползване на петролни артикули да намалее, което значи, че е нужен по-малко недопечен нефт за пречистване.

И най-после, когато Русия сподели през февруари, че ще стартира да понижава производството до 500 000 барела дневно през март, това не означаваше, че производството незабавно ще спадне с тази сума. Обикновено намаляването на производството е последователно. И Русия не уточни времето за постигане на целевата стойност. Както и ОПЕК+ разгласи, че ще стартира да понижава производството от май, само че не уточни по кое време ще доближи целевото равнище.

„ Разбира се, това пояснение поражда, тъй като Русия е затворила статистиката си. От една страна, скриването на данни оказва помощ на бизнеса в такива сложни геополитически условия. От друга страна, това дава опция на други да демонстрират статистиката в нелицеприятна за нас светлина “, споделя Юшков.

“Блумбърг ” акцентира от какво се нуждае, като в същото време пропуща обстоятелството, че рекордните размери на износа на съветски нефт по море допускат, че западните наказания не работят. Поне по този начин, както са възнамерявали. Това е безспорен неуспех, който в този момент Европейски Съюз се пробва да затвори със санкционни малки врати. В 11-ия пакет от наказания Европейският съюз желае да забрани достъпа до своите пристанища на кораби, за които се подозира, че заобикалят глобите против съветския нефт.

Според Юшков този удар най-вероятно е ориентиран против гръцките и испанските компании, които имат или ръководят кораби, пренасящи съветски нефт. Според него статистиката демонстрира, че съветски нефт сякаш към момента идва в Испания и Гърция. Всъщност не влиза в пристанището. Говорим за това, че дребни совалки транспортират съветски нефт от Новоросийск до Средиземно море и трансферират този нефт в гръцките води на огромен танкер клас “Афрамакс ”, който по-късно го транспортира до купувача, основно до Азия. Гърция е един от най-големите играчи в танкерния превоз и поддръжката на такива кораби. Ако Европейски Съюз затвори тази малка врата, надали притежателите на танкери ще откажат да продължат да транспортират съветски нефт, те просто ще сменят акваторията на Гърция с акваторията на Турция или Египет, счита Юшков.

„ Европейският съюз се пробва да изплаши тези гръцки компании, че даже няма да могат да зареждат гориво в европейските пристанища. Мисля, че това може да докара до понижаване на маржовете на съветския петролен транспортен бизнес, само че притежателите на танкери няма да се откажат от този бизнес. Когато влязоха в този бизнес и взеха решение да транспортират глобен съветски нефт, те към този момент чудесно схванаха защо става въпрос в тази история “, споделя специалистът.

Флотът от танкери в действителност е разграничен на два лагера: тези, които транспортират интернационален нефт, и тези, които транспортират съветски, венецуелски и ирански нефт. Продажбата на глобен нефт е опция за притежателите на танкери да печелят повече, защото чартърът на кораба в този случай е по-скъп. А за други това като цяло е метод да навлязат в този конкурентен бизнес.

Ръстът на износа на съветски нефт демонстрира, че нито ембаргото върху съветския нефт, нито таванът на цените са проработили. Забраната за влизане на танкери с съветски нефт в европейските пристанища докара до това, че Русия откри нови купувачи - в Индия, Китай, Пакистан, Турция и даже Африка. Забраната за превозване на съветски нефт на цена над тавана от 60 $ беше заобиколена посредством основаване на горист флот от танкери. Според разнообразни оценки 1,6-2 милиарда $ са изхарчени за закупуване на танкери особено за превозване на съветски нефт.

Забраната за обезпечаване на такива колета още веднъж беше заобиколена със застраховки от съветски компании и е допустимо да се появят застрахователни компании в тези страни, които купуват съветски нефт. Например в Турция, Индия и Китай. Санкциите трансформираха пазара, бизнеса, експортните направления и отвориха прозорец на опция за нахлуване на нови играчи във всеки сегмент от този пазар. „ Тези, които си сътрудничат с нас, могат да влязат в този сегмент на застраховането и да стартират да печелят. Защото в продължение на десетилетия притежателите на танкери са плащали стотици милиарди долари за застраховки на европейски застрахователни компании, както и на европейски превозвачи. Сега тези бизнеси се преструктурират коренно “, приключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР