Русия прекрати участието си в Договора за стратегическите настъпателни оръжия

...
Русия прекрати участието си в Договора за стратегическите настъпателни оръжия
Коментари Харесай

Русия остави на Америка шанс за спасяване на “СТАРТ-3”

Русия приключи присъединяване си в Договора за стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-3) със Съединени американски щати. Този документ остава последният от поредицата съглашения сред Москва и Вашингтон, които подсигуряват световната сигурност. Каква е повода за такова решение от страна на Русия и по какъв начин ще реагират на него Съединени американски щати?

Във вторник президентът Владимир Путин в обръщението си към Федералното заседание разгласи прекъсването на присъединяване на Русия в Договора за редуциране на стратегическите оръжия ( СТАРТ-3 или “Нов Старт ”). „ Повтарям, Русия не излиза от контракта, а точно стопира присъединяване си “, акцентира президентът.

Причината за това беше желанието на представители на Вашингтон да проведат инспекции на съветски нуклеарни обекти в обстановка, когато няколко от тях бяха обстрелвани от ВСУ със съдействието на Пентагона. „ Съединени американски щати и НАТО намерено декларират, че задачата им е да нанесат стратегическо проваляне на Русия. Защо тогава ще обикалят нашите отбранителни уреди? ”, попита риторично президентът.

„ Това е някакъв спектакъл на парадокса. Знаем, че Западът е директно забъркан в опитите на киевския режим да нанесе удари по базите на нашата стратегическа авиация. Използваните за това безпилотни самолети са оборудвани и осъвременени със съдействието на експерти от НАТО. А в този момент желаят да инспектират и отбранителните ни уреди. Те желаят да ни нанесат стратегическо проваляне и да се ровят в нашите нуклеарни уреди ”, съобщи президентът.

Държавният глава означи още, че Северноатлантическият алианс де факто е част от СТАРТ. Такава режисура на въпроса е от дълго време назряла, защото нуклеарно оръжие имат освен Съединени американски щати, само че и Англия и Франция. „ И техните ракети също са ориентирани против нас, против Русия “, акцентира президентът.

В същото време Москва разполага с информация, че " някои фигури във Вашингтон " мислят за нуклеарни опити. Това се дължи на създаването в Съединени американски щати на нови типове муниции. „ В тази обстановка Министерството на защитата на Русия и „ Росатом “ би трябвало да обезпечат подготвеност за изпитване на съветско нуклеарно оръжие “, инструктира Путин. „ Разбира се, ние няма да сме първите, които ще създадат това, само че в случай че Съединените щати проведат тест, тогава ще го създадем ”, добави той.

Договорът СТАРТ-3 е подписан на 8 април 2010 година Той размени Договора СТАРТ от 1991 година, както и Договора за понижаване на стратегическите настъпателни оръжия от 2002 година (ДНСНО). През август президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи готовността си да разиска с Русия нова система за надзор на въоръженията, която да размени СТАРТ-3 след приключването му през 2026 година

В началото на февруари съветското външно министерство отхвърли изказванията на Съединени американски щати за „ неспазване “ от страна на Москва на наредбите на СТАРТ-3. На площад " Смоленская " обясниха, че Русия няма да остави без отговарящ отговор " враждебните дейности на Съединени американски щати, които слагат под въпрос уместността на редица от най-важните разпореждания на Договора СТАРТ ". Освен това вследствие на глобите Русия не може да прави инспекции на нуклеарни уреди на територията на Съединени американски щати.

През януари беше обявено и за заледяване на разговора сред Москва и Вашингтон по СТАРТ-3. Както разясни заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков тематиката за договарянията по този въпрос е тясно преплетена с военната рецесия в Украйна в границите на правилото на " неделимата сигурност ".

„ Трябва да признаете, че е доста необичайно, в случай че не и неуместно, да изискват от нас, да вземем за пример, обновяване на инспекционната активност на обектите на съветските стратегически оръжия в изискванията, когато киевският режим прави опити да нанесе удари по нашата далечна авиация, освен това с директно военно-техническо и разузнавателно-информационно присъединяване на Съединени американски щати. Възниква въпросът какво тъкмо ще ревизират американците там? Какви са следствията от тези офанзиви ли? ”, прибавя Рябков.

Да прибавим, че посланието на Путин беше чуто и в чужбина. Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан съобщи, че западните страни не съставляват опасност за Русия. На собствен ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази вяра, че Москва ще премисли стъпката си, в противоположен случай „ цялата архитектура на контрола над въоръженията ще бъде демонтирана “.

Демонтажът на световната система за сигурност обаче стартира не от Москва, а от Вашингтон. Това е дълготраен развой, при който Съединени американски щати се отдръпнаха от Договора за ПРО през 2001 година и от Договора за ракетите със междинен и дребен обхват през 2019 година В тази връзка, съгласно специалистите, Путин е взел разумно решение да спре присъединяване на Русия в СТАРТ-3. Съдбата на документа към този момент зависи само от Вашингтон, който ще би трябвало да реагира на обстановката по ефикасен метод.

„ Това не е опасност, а значим сигнал към Щатите и Запада. Решението на Путин визира област от сериозно значение за сигурността на Съединени американски щати. Предупреждаваме: курсът на Запада към стратегическо проваляне на Русия е несъответстващ със запазването на сегашната система за световна нуклеарна сигурност, най-важната част от която е договорът СТАРТ-3, " счита Алексей Пушков, ръководител на комисията на Съвета на федерацията по осведомителна политика и връзки с медиите.

„ Ако Съединени американски щати и НАТО вземат участие във военни дейности против Русия и приказват за нуждата да ни победят на бойното поле, тогава не може да става дума за допускане на американците до нашите нуклеарни уреди “, склонен е военно-политическият журналист Михаил Онуфриенко.

Той не изключва в отговор Вашингтон да стартира да популяризира клюки за проектите на Русия да прибегне до „ извънредно нападателни ограничения “. „ Западът дълго време ни постановяваше разпоредбите на играта. Ситуацията би трябвало да се обърне: дано в този момент реагират на нашите дейности. Москва сложи свои условия - и това е разумно ”, съобщи той.

“Освен това изказването на президента за подготовката за изпитване на нуклеарни системи беше безусловно вярно. Комбинацията от тези две решения е сериозен спомагателен принос за подсилване на нашите стратегически отбранителни качества “, сподели сенатор Константин Долгов.

„ Що се отнася до реакцията на Съединени американски щати, както и на Франция и Англия, първоначално ще се вдигне шумотевица и ще има опити да ни осъдят. В реалност те ще бъдат разчувствани, нервни и ще стартират да обмислят дейностите си. Признавам, че по някои основни точки Съединени американски щати ще заемат градивна позиция. И в случай че не, не се тормозете. Имаме и други способи за подсилване на отбранителната дарба на страната. Президентът също приказва за това през днешния ден “, добави Долгов.

В същото време учен Алексей Арбатов, началник на Центъра за интернационална сигурност в ИМЕМО на РАН, отбелязва, че СТАРТ-3 не допуска прекъсване, защото „ в сходство с член 14 той може да бъде денонсиран единствено с тримесечно предупреждение до друга страна. " „ Явно всичко върви натам. Освен това позволявам, че Съединени американски щати може да са първите, които ще разгласят отдръпването си от контракта “, предвижда Арбатов.

От друга страна, също по този начин е малко евентуално Москва да се върне към СТАРТ-3 при старите условия, защото нуклеарните арсенали на Франция и Англия са неопределени. „ Това значи, че моделът на двустранни съглашения за редуциране на оръжията, както беше създаден през 60-те и 70-те години на предишния век, престана да съществува. Не се вижда нов, може би няма да има повече “, написа Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните въпроси “.

Решението за прекъсване на СТАРТ-3 обаче може да бъде обратимо. Това беше обявено във вторник вечерта в съветското външно министерство: „ За да направи това Вашингтон би трябвало да прояви политическа воля, да постави съзнателни старания за обща деескалация и да сътвори условия за обновяване на цялостното действие на Договора “. „ Дотогава всевъзможни наши отстъпки към Вашингтон в подтекста на СТАРТ са безусловно изключени “, подчертаха от външното министерство.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР