Русия предстои да накаже българския фуражен бизнес с най-сериозната регулаторна

...
Русия предстои да накаже българския фуражен бизнес с най-сериозната регулаторна
Коментари Харесай

Русия забрани вноса на фуражи от България заради лош контрол, включително върху ГМО

Русия следва да " накаже " българския фуражен бизнес с най-сериозната регулаторна глоба: възбрана за импорт на продукция, откакто одит е открил слаб надзор. Ограничението, което се вкарва за първи път, е оповестено за краткотрайно и ще бъде преразгледано " откакто България в профил откритите несъответствия и даде всички нужни материали и документи ".

И въпреки че решението няма да нанесе сериозен финансов удар върху компаниите в бранша, доколкото тази страна не е измежду топ дестинациите за експорт на фуражи, вреди върху комерсиалната известност на България е допустимо да има. Още повече, че констатациите на съветската страна звучат притеснително: изказванието е за неефикасен надзор при вноса по линия на ГМО съставените елементи, проследимостта на продукцията на всички стадии от производството и сертификацията на стоките за експорт.

Сега от организацията по храните, която твърди, че се съблюдават разпоредбите, готвят спомагателен надзор в предприятията, утвърдени за експорт към Русия, за което " ще бъдат известени навреме съветските управляващи ". Но без явен небосвод в какъв период ще се случи това.
Ограничение до последващо разпореждане
В края на предходната седмица контролният орган на Русия по ветеринарните и фитосанитарни въпроси- " Росселхознадзор " е взел решение да забрани вноса на фуражи и фуражни добавки от България. Мярката влиза в действие от четвъртък, 21 октомври, и е оповестена за краткотрайна като мотивът за нея са резултати от извършен одит през август. В формалното известие на службата се показва, че при него са открити проблеми в контрола. " Българската страна не управлява в цялостна степен растителните първични материали, в това число идващите от територията на други страни, за съществуването на ГМО съставни елементи ", се показва в съобщение на институцията.

Според службата в българските предприятия липсва и проследимост на продукцията на всички стадии от производството, а в допълнение- сертификацията на артикули, изпращани за Русия, се прави без да има лабораторно удостоверение за сходството им с индикаторите за сигурност.

Твърденията на Москва за слаб надзор във фуражния бранш бяха отхвърлени от бизнеса. " Не сме съгласни с констатациите. Всичко, което влиза в Русия от България, е в сходство с условията ", разяснява изп. шеф на съюза на производителите на комбинирани фуражи Атанас Божков. По думите му стоките за страната са тествани лабораторно, а в България има добър самоконтрол в предприятията, както и формален надзор. Съмненията на бизнеса са, че решението има политически темперамент, защото Москва е забранила през тази година след одити и импорт от други европейски страни.

В формален отговор до " Капитал " от организацията по храните оповестиха, че съветските управляващи са провели отдалечен одит на утвърдените за експорт български фуражни предприятия сред 16 и 19 август, в чиито ход са открити " несъответствия само във връзка с спазването на някои условия на съветското законодателство ". Институцията твърди, че контролът във фуражния бранш в България се прави " в цялостен размер и степен " за съблюдаване на европейското и национално законодателство.

" Износът на фуражи от България за трети страни се прави на база търговски съглашения с съответно написани критерии за качество и сигурност. При всеки експорт за трета страна, включително и за Руската федерация, се съблюдават директно използваното европейско законодателство, националното законодателство, както и условията на законодателството на третата страна, за която е предопределен фуражът ", споделят още от организацията. Оттам настояват, че всяка пратка е съпроводена от ветеринарен документ от организацията по храните, която " дава гаранции, че изнасяният фураж подхожда на всички законодателни условия ". Именно към него се ползва и протокол от изпитване в акредитирана лаборатория.

Данните на организацията по храните сочат, че досега няма нито една спряна или върната пратка от Русия с фуражи от България заради противоречие с разпоредбите за сигурност и качество.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Вечерни вести 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Свят 1 Коронавирус 2 Политика 3 Технологии
Самата възбрана няма да има мощен стопански резултат върху българския бранш. Данните на организацията по храните сочат, че през 2020 година за Русия са изнесени 1785 тона фуражи, а за деветмесечието на тази година- 780 тона. Като цяло Русия не е и измежду главните търговски сътрудници в земеделието. За 2019 година износът на селскостопански артикули е за едвам 64.7 млн. евро, а през 2020 г.- за 57.7 млн. евро. Това има годишен дял под 1.5% от общия аграрни износ на България, водач в който са зърнените и фуражни култури.
Какво следва
Сега от организацията по храните споделят, че компаниите от фуражния бранш са известени за констатациите на съветския одит и " са стартирали процедури за премахване на откритите несъответствия ". Институцията готви и спомагателен надзор в тях " като за подхванатите дейности ще бъдат известени навреме съветските управляващи ", се споделя още в информацията. В нея не е посочено в какъв период ще приключат инспекциите.

Русия следва да " накаже " българския фуражен бизнес с най-сериозната регулаторна глоба: възбрана за импорт на продукция, откакто одит е открил слаб надзор. Ограничението, което се вкарва за първи път, е оповестено за краткотрайно и ще бъде преразгледано " откакто България в профил откритите несъответствия и даде всички нужни материали и документи ".И въпреки че решението няма да нанесе сериозен финансов удар върху компаниите в бранша, доколкото тази страна не е измежду топ дестинациите за експорт на фуражи, вреди върху комерсиалната известност на България е допустимо да има. Още повече, че констатациите на съветската страна звучат притеснително: изказванието е за неефикасен надзор при вноса по линия на ГМО съставените елементи, проследимостта на продукцията на всички стадии от производството и сертификацията на стоките за експорт.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Деница Ватева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР