Русия полага усилия да намали броя на нападенията на кюрдски

...
Русия полага усилия да намали броя на нападенията на кюрдски
Коментари Харесай

Русия с мерки за намаляване на атаките в буферната зона в Сирия

Русия поставя старания да понижи броя на нападенията на кюрдски въоръжени групировки в рамките на турската зона за сигурност в Сирия, съобщи през днешния ден за Анадолската организация турският министър на защитата Хулуси Акар, съобщи ТАСС.

" Въпреки положените старания има съществени офанзиви. Но ние поддържаме контакт с съветската страна на ниво военни ведомства, обсъждаме това. И би трябвало да се каже, че с помощта на напъните на Русия броят на офанзивите понижа ", сподели Акар.

Министърът напомни, че Анкара и Москва подписаха меморандум, съгласно който съветската страна се задължи да изтегли кюрдските формирования от границата и от турската зона за сигурност.

" Говореше се за изтеглянето на 34 хиляди бойци. Но без значение от положителните планове и старания, не всички са напуснали зоната. Сега под наш надзор се намира територия с ширина 145 километра и дълбочина 30 километра. Освен това дружно с руснаците патрулираме в 10-километровата крайгранична зона. До момента сме осъществили над 10 патрулирания ", заяви Акар, представен от Българска телеграфна агенция.

На 22 октомври президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин одобриха в Сочи меморандум за взаимни дейности за споразумяване на обстановката в Североизточна Сирия. Съгласно този документ от 23 октомври съветска военна полиция и сирийски граничари бяха въведени в региони, граничещи със създаваната от Турция 30-километрова зона за сигурност. На 1 ноември съветски и турски военни организираха първото взаимно наблюдаване на изток от река Ефрат. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР