Русия покрива самолетите с автомобилни гуми, потенциално за да ги защити от украински дронове

...
Силите на Москва започнаха да покриват някои от своите щурмови
Коментари Харесай

Силите на Москва започнаха да покриват някои от своите щурмови самолети с автомобилни гуми, което според експерти може да е импровизиран опит да ги защитят от удари с украински дронове, които имаха неотдавнашен успех при насочване към руски военни летища.

Сателитни изображения от Максар от авиобаза Енгелс, дълбоко в Русия, показват два стратегически бомбардировача Ту-95 с автомобилни гуми на върха на корпусите.

CNN не може независимо да провери защо гумите са били поставени на самолета, но експертите казват, че това може да е груб опит не само да се добави още един слой защита срещу украински дронове, но и да се намали видимостта на самолета, особено през нощта.

Този ход може да има ограничен ефект, според Франсиско Сера-Мартинс от производителя на дронове One Way Aerospace, чиито дронове са били използвани от украинските сили.

„Това може да намали топлинната сигнатура за открити стратегически авиационни активи, поставени на пероните на летищата, но те все още ще могат да се наблюдават под инфрачервени камери“, каза той пред CNN.

 Сателитно изображение показва автомобилни гуми на руски самолет. class= Сателитно изображение показва автомобилни гуми на руски самолет. Maxar Technologies

„Въпреки че изглежда доста шантаво, те изглежда се опитват да направят най-доброто, на което са способни, за да подобрят бронята на самолетите, които иначе са седящи патици. Дали работи зависи от това каква е бойната глава на ракетата/дрона“, каза Стефан Уоткинс, изследователски консултант с отворен код, който проследява самолети и кораби.

Уоткинс добави, че гумите могат да се използват за спиране на раздробяване на експлозия над самолета от пробиване на самолета.

 Това изображение, направено от социална медия и предоставено от Ostorozhno Novosti, показва дим, извиващ се над града и голям пожар в Псков, Русия, на 29 август 2023 г. Руските официални лица обвиниха Украйна, че е атакувала шест руски региона рано в сряда, което изглежда ще бъде най-голямата атака с дрон на руска територия, откакто Москва изпрати войски в Украйна преди 18 месеца. (Осторожно Новости чрез AP) Това изображение, направено от социална медия и предоставено от Ostorozhno Novosti, показва дим, извиващ се над града и голям пожар в Псков, Русия, на 29 август 2023 г. Руските официални лица обвиниха Украйна, че е атакувала шест руски региона рано в сряда, което изглежда ще бъде най-голямата атака с дрон на руска територия, откакто Москва изпрати войски в Украйна преди 18 месеца. (Осторожно Новости чрез AP) Осторожно Новости/АП

Военен представител на НАТО каза пред CNN, че алиансът знае за гумите. Служителят говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

„Вярваме, че има за цел да предпазва от дронове“, каза служителят пред CNN. „Не знаем дали това ще има някакъв ефект.“

Украйна става все по-смела в насочването си към стратегически активи в Русия чрез въздушни атаки през последните седмици, дори когато претърпява атаки срещу собствените си градове, създавайки нова фаза на конфликта, определен от очевидните усилия на Киев да намали вътрешната руска подкрепа за войната .

Миналата седмица шест руски региона, включително Москва, бяха атакувани в най-голямото нападение с дронове на нейна територия, откакто започна нахлуването си в Украйна. Съобщава се, че в град Псков, близо до границата с Естония, няколко транспортни самолета са били повредени, когато дронове са се насочили към летище.

Мъж кара колело близо до унищожен руски военен танк близо до Бровари, област Киев, Украйна, 15 април 2022 г. Мъж кара колело близо до унищожен руски военен танк близо до Бровари, Киевска област, Украйна, 15 април 2022 г. Maxym Marusenko/NurPhoto/Getty Images

По-рано през август Украйна заяви, че е извършила удари с дронове върху бази, в които са разположени свръхзвукови бомбардировачи дълбоко в руска територия – в нещо, което изглеждаше като опит да се намалят въздушните сили на Русия, което беше основна пречка за контранастъплението на Украйна.

Руските сили по-рано прибягваха до необичайни решения „направи си сам“ за защита на оборудването от украински атаки, включително покриване на често уязвимите кули на техните танкове с метални клетки в опит да намалят въздействието на съвременните противотанкови оръжия, които атакуват с бронепробиващи снаряди отгоре.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР