Русия поиска спешно заседание на Съвета за сигурност в ООН

...
Русия поиска спешно заседание на Съвета за сигурност в ООН
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Хутите преминаха една червена линия

Русия изиска незабавно съвещание на Съвета за сигурност в Организация на обединените нации за интервенцията в Червено море
Русия е поискала незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на ударите на Съединени американски щати и Англия по Йемен, оповестява ТАСС. Събирането на съвета е планувано за 10.00 сутринта, локално време, което е късен следобяд у нас.

По-рано Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция за сигурността на корабоплаването в Червено море с искане за неотложно преустановяване на офанзивите против кораби. 11 страни гласоподаваха за документа. Русия, Алжир, Китай и Мозамбик се въздържаха. Инициативата беше на Съединени американски щати, а Русия предложи ремонти на резолюцията, които бяха отхвърлени. Против тях гласоподаваха Съединени американски щати и Англия.

" Може би напрежението за интернационалната сигурност е към този момент налице ", разяснява реакцията на Москва арабистът Владимир Чуков в студиото на Българска национална телевизия. " Солидаризирам се с декларацията на Министерството на външните работи на Саудитска арабия, че би трябвало да се направи всичко допустимо да се успокоят пристрастеностите и да не се дестабилизира районът ", добави той.

Проф. Чуков напомни, че са осъществени най-малко 27 офанзиви от страна на бунтовниците хути, подкрепяни от Иран, против търговски кораби в Червено море от ноември на предходната година. Регионът е стратегически, тъй като през Баб ел Мандеб, именуван още Бабелмандебски пролив, в югоизточния завършек на, който го свързва с Аденския залив на Арабско море и с Индийския океан дневно се чака да минават близо 60 кораба.  " А годишно оттова минават 21 000 кораба, това е повече от 15% от международната търговия ", уточни Чуков.



Експертът разяснява и ситуацията в тази обстановка на пленените българи от отвлечения от хусите транспортен съд " Галакси лийдър ".

" Много ми се желае нашите момчета да се завърнат, само че ме е боязън, че с новата обстановка нещата ще се усложнят. Непредвидимо е по какъв начин ще се развият събитията в района ", акцентира той.

Има заплаха хусите да минират региона на Червено море, предизвести още проф. Владимир Чуков, вече в ефира на  в коментар на началото на военните удари на Съединени американски щати и Англия по цели на йеменските бунтовници. Той чака разширение на интернационалната интервенция в региона на Червено море, Арабско море и Персийския залив.

" Това крайбрежие, което се управлява от бунтовниците, е доста по-трудно налично за корабите на интернационалната коалиция ", съобщи Чуков. " Това, което следим, се очакваше. Хусите минаха една алена линия ", заключи арабистът и дефинира обстановката като тревожна. Проф. Чуков цитира данни, съгласно които откогато хусите са почнали офанзивите си в региона на Червено море, приходите на Суецкия канал са спаднали с 40%.

" Това е нещо невиждано до този миг, тъй че след гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, трябваше да се чака нещо сходно ", разяснява той. Според проф. Чуков посланието е доста ясно освен към хусите, само че и към Иран.

" Това доста ясно го обявиха и Съединените щати, че за обстановката в региона се държат виновни както локалните йеменски бунтовници, те не са държавното управление на Йемен, има си законно йеменско държавно управление, до момента в който те направиха прелом и превзеха огромна част от територията на Йемен - към 40%, главно по крайбрежието ", съобщи Чуков.

Според него интернационалната общественост е трябвало да реагира против дейностите на хусите още през 2015 година, когато е почнал техният протест. Проф. Чуков съобщи, че през миналата офанзива на Съединени американски щати и Англия са ударени 12 прецизно подбрани цели - военноморски и военновъздушни бази.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР