Русия поиска от Украйна да екстрадира няколко души, включително началника

...
Русия поиска от Украйна да екстрадира няколко души, включително началника
Коментари Харесай

Русия поиска Украйна да екстрадира собствения си шеф по сигурността

Русия изиска от Украйна да екстрадира няколко души, в това число началника на службата си за сигурност поради изказвания, че стоят зад " терористични " актове на съветска територия, само че Киев назова настояването " неефикасно ".

В изказване съветското външно министерство повтори изказванието, че нападението на 22 март в концертна зала край Москва е обвързвано с Украйна, и я упрекна, че стои зад редица набези и убийства на нейна територия.

Русия твърди, че Киев е обвързван с нападението в концертната зала, макар че отговорност за него пое клон на " Ислямска страна ".

Позовавайки се на две интернационалните конвенции за битка с тероризма, министерството съобщи, че е поискало от Украйна " неотложно да арестува и екстрадира " редица хора, в това число началника на службата за сигурност Василий Малюк.

То съобщи, че Малюк е признал, че е " провел взривяването на Кримския мост през октомври 2022 година и е разкрил детайлности за организирането на други терористични набези ".

Крим беше анексиран от Русия през 2014 година, само че е интернационално приет като част от Украйна.

" Руската страна изисква от киевския режим неотложно да приключи всякаква поддръжка за битка с терористични действия, да екстрадира виновните лица и да компенсира вредите, нанесени на жертвите ", се споделя в известието.

Не е ясно по какъв начин Русия е предала настояванията си, защото Украйна прекъсна дипломатическите си връзки с Москва малко откакто стартира военното си нахлуване през февруари 2022 година

Службата за сигурност на Украйна SBU се възпротиви на изказването на Русия, което назова " неефикасно " и " цинично ".

" Изявленията за тероризъм са изключително цинични, когато идват от терористична страна ", обявиха от там.

По-рано тази седмица Малюк отхвърли апелите на Москва да го арестува, откакто даде телевизионно изявление, в което в детайли описа за извънсъдебните убийства на съперници на Украйна в Русия, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР