Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да гласува

...
Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да гласува
Коментари Харесай

Русия поиска от Съвета за сигурност да гласува утре проекторезолюцията за Близкия изток

Русия изиска от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да гласоподава на следващия ден проекторезолюцията за спора сред Израел и Хамас, съобщи Ройтерс. Агенцията прецизира, че проекторезолюцията приканва за филантропично преустановяване на огъня и осъжда насилието против цивилни, както и всички прояви на тероризъм.

Руският заместник-постоянен представител при Организация на обединените нации Дмитрий Полянски каза, че в текста не са правени никакви промени, откакто той е бил внесен в 15-членния Съвет за сигурност в петък. Полянски чака гласуването в Съединени американски щати да бъде планувано за 15 ч. локално време на следващия ден (22 ч. българско време).

Проекторезолюцията от една страница съдържа и апели за освобождение на заложниците, за достъп на филантропична помощ и за безвредна евакуация на нуждаещите се мирни жители. Тя е адресирана до Израел и до палестинците и в нея не е посочена директно палестинската радикална формация Хамас, която извърши невижданата изненадваща офанзива против Израел сутринта на 7 октомври.

Всяка резолюция на Съвета на сигурност на Организация на обединените нации се нуждае от минимум девет гласа в нейна изгода и в това време да не бъде наложено несъгласие от някоя от непрекъснатите членки - Съединени американски щати, Англия, Франция, Китай или Русия.

Ройтерс отбелязва, че Съединени американски щати по традиция пазят своя обичаен съдружник Израел от каквото и да е деяние на Съвета за сигурност. Агенцията напомня, че през вчерашния ден Израел разгласи, че приготвя сухопътно нахлуване против подкрепяното от Иран придвижване Хамас в линията Газа.

Израел прикани палестинците, които живеят в гъстонаселения анклав, да се придвижат на юг, колкото се може по-близо до границата с Египет, където е контролнопропускателният пункт Рафа. Израел се зарече да унищожи Хамас в акт на възмездие за нападението от 7 октомври.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР