Русия поиска освобождаването на заложниците, държани в Газа, съобщава Ройтерс.

...
Русия поиска освобождаването на заложниците, държани в Газа, съобщава Ройтерс.
Коментари Харесай

Русия изиска от палестинските фракции да освободят заложниците в Газа

Русия изиска освобождението на заложниците, държани в Газа, оповестява " Ройтерс ".

По информация на съветското външно министерство заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов е провел телефонни диалози през днешния ден и в неделя с " Хамас " и други палестински фракции.

Новината идва след поредност от срещи и диалози сред президента Владимир Путин и водачи от Близкия изток през миналата седмица.

Руското Министерство на външните работи уточни, че акцент в диалозите на Богданов са били военната и филантропичната обстановка в Газа, където Русия " удостовери своята кардинална позиция за нуждата от преустановяване на военните дейности и незабавно разрешаване на всички зародили филантропични проблеми, в това число освобождението на заложници ".

От изказването на ведомството не излиза наяве дали Русия желае освобождението на всички заложници, арестувани от " Хамас " по време на нападението на 7 октомври в Южен Израел, или единствено на съветските жители измежду тях.

Зам.-министърът е разговарял с високопоставени фигури в Организацията за избавление на Палестина (ООП), Палестинския либерален съюз, Народния фронт за избавление на Палестина и " Хамас ".

Богданов е подчертал нуждата от възобновяване на палестинското единение " в границите на ООП " и е удостоверил поддръжката на Москва за палестинска страна, която да съществува взаимно с Израел.

Вчера Русия прикани интернационална мониторингова задача да отиде в Газа, с цел да оцени филантропичната обстановка.

Външният министър Сергей Лавров съобщи, че Москва изрично осъжда нападението на " Хамас " против Израел от 7 октомври, само че е недопустимо Израел да употребява това като опрощение за " груповото наказване на милиони палестинци с разхвърлян обстрел ".

Анализаторите настояват, че войната в Газа се е оказала потребна за Русия, отвличайки вниманието на света от нейната инвазия в Украйна и правейки по-трудно Киев да се съревновава за вниманието и военната помощ на Вашингтон.

Освен това Путин употребява обстановката като опция да подлага на критика неуспехите на американската дипломация в Близкия изток и да увеличи профила на самата Русия като районен състезател с връзки с всички съществени артисти.

През последната седмица съветският водач ускори личните си контакти, макар че задачата на последната му поредност от дипломатически прояви остава неразбираема.

Той беседва с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в събота и с израелския министър председател Бенямин Нетаняху в неделя, откакто предходната седмица се срещна с водачите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Иран.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР