Русия поиска насрочване на заседание на Съвета за сигурност на

...
Русия поиска насрочване на заседание на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за бомбардировките на НАТО над Югославия преди 25 години

Русия изиска насрочване на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на 25-годишнината от бомбардировките на НАТО над Съюзна република Югославия, заяви заместител непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски.

„ Вчера (на 25 март – бел.ред.) Русия изиска с публично писмо до японското председателство да насрочи в най-скоро време съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във връзка 25-годишнината от експанзията на НАТО против Югославия. Това писмо бе публикувано и измежду членовете на Съвета за сигурност, чакаме формалния отговор на японското председателство “, уточни Полянски нощес, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано той заяви, че делегациите на западните страни са „ устроили възмутителен театър “, отхвърляйки в понеделник поисканото от Русия съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на 25-годишнината от бомбардировките на НАТО в някогашна Югославия. Членовете на Алианса не одобриха съветското предложение за съвещанието. Три страни (Алжир, Китай и Русия) гласоподаваха „ за “, 12 се въздържаха. Никой не гласоподава „ срещу “, само че молбата бе отхвърлена, тъй като за приемането му са нужни девет гласа.

Въпреки че дневният ред бе утвърден след импровизирано единодушие, непрекъснатият представител на Франция в Организация на обединените нации Никола дьо Ривиер изрази подозрение в първите минути на срещата, че той не подхожда на отговорността на Съвета за запазване на интернационалния мир и сигурност.

Постоянният представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Василий Небензя възрази, като означи, че „ целият свят помни жертвите на печалните събития на Балканите, повода за които беше противозаконната експанзия на НАТО под подправения девиз за филантропична намеса, заобикаляща Съвета за сигурност “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР