Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН за

...
Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН за
Коментари Харесай

Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН

Русия пое председателството на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за месец, осведоми ТАСС. За финален път Русия координира работата на основната конструкция на международната организация през април 2023 година

През месеца Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира към две дузини открити съвещания и закрити съвещания.

Първото ръководено от Русия съвещание на Съвета за сигурност ще се организира в понеделник, 1 юли. На него ще бъде утвърдена програмата за работа на Съвета за сигурност за идващия месец.

Очаква се главните събития на съветското председателство да се състоят в средата на месеца и да бъдат отдадени на построяването на по-справедлив, либерален и резистентен международен ред, близкоизточното споразумяване, както и съдействието на Организация на обединените нации с ОДКБ, Оперативно-наблюдателно дело и Шанхайската организация за съдействие.

Представителят на Руската федерация в Организация на обединените нации Василий Небензя означи, че тематиката за офанзивата на Украйна против гражданската инфраструктура на Севастопол с тактически ракети ATACMS, оборудвани с касетъчни бойни глави, ще бъде повдигната на идващото съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се състои от 15 членове, в това число пет непрекъснати - Англия, Китай, Русия, Съединени американски щати и Франция. Всеки от петимата има право на несъгласие. Десетте краткотрайни членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации са Алжир, Гвиана, Малта, Мозамбик, Република Корея, Словения, Сиера Леоне, Швейцария, Еквадор и Япония.

Според Устава на международната организация Съветът за сигурност дава отговор за поддържането на мира и интернационалната сигурност и всички страни членки на Организация на обединените нации са длъжни да се подчиняват на неговите решения.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР