Русия подкрепя решаването на кипърския въпрос чрез справедливи и практични

...
Русия подкрепя решаването на кипърския въпрос чрез справедливи и практични
Коментари Харесай

Русия е за федерация в Кипър

Русия поддържа решаването на кипърския въпрос посредством обективни и практични средства и поддържа непрекъсната връзка с Турция и страните от Европейския съюз във връзка с Източното Средиземноморие и Либия. Това разгласи президентът Владимир Путин пред кореспонденти след среща с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Сочи.

Той означи, че Москва поддържа федерация на разделения остров Кипър, която да бъде призната от всички страни, и че е подготвена да поддържа заслужено и практично решение. Това е и мнението на Гърция и формалната власт в Кипър.

Изявлението на Путин опонира на мнението на Турция и кипърските турци, че основаването на две самостоятелни страни на острова е единствения метод за решение на казуса.

Остров Кипър е заседнал в траяла десетилетия битка сред кипърските гърци и турци, макар поредност от дипломатически старания на Организация на обединените нации за реализиране на всеобхватно споразумяване. Пет десетилетия кипърски договаряния не дават никакви резултати.

Междувременно Путин сподели също, че Русия е в непрекъснат контакт с Турция по въпроса за Източното Средиземноморие и продължаващите проблеми в Либия. „ Проведохме обширни диалози за Либия и Източното Средиземноморие “, сподели Путин, добавяйки, че Москва поддържа провеждането на избори на плануваните дати в Либия, което ще донесе непоклатимост в страната.

„ Вярваме, че всички сложни проблеми в района би трябвало да бъдат позволени посредством разговор “, сподели Путин.

Турция и Русия поддържат противоположни страни в либийския спор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР