Русия планира нови опити за вмешателство във вътрешните работи на

...
Русия планира нови опити за вмешателство във вътрешните работи на
Коментари Харесай

Молдова нащрек за нови опити на Русия за дестабилизация

Русия възнамерява нови опити за вмешателство във вътрешните работи на Молдова посредством провокиране на митинги, интервенция в идните президентски избори и разстройване на проектите за присъединение към Европейския съюз. Това съобщи шефът на молдовското разузнаване Александру Мустеата, представен от " Ройтерс ".

По негови думи Службата за информация и сигурност на страната е прехванала рекордно равнище на действия на съветските служби за сигурност от 2023 година насам и очаква още дестабилизиращи дейности през тази и идната година.

" Руските разследващи служби имат намерение да се намесят в изборните процеси и през тази година ", уточни Мустеата.

" Имаме информация, че се вършат опити за компрометиране на референдум за европейската интеграция, интервенция в президентските избори, както и дискредитиране на държавни институции и политици, които поддържат присъединението на Молдова към Европейския съюз ", добави той.

Отношенията сред Молдова и Русия се разпаднаха, защото Кишинев пое по проевропейски курс и упрекна Москва, че се пробва да дестабилизира страната. Прозападният президент на някогашната руска република Мая Санду осъди нахлуването на Русия в Украйна и поведе Молдова по пътя към присъединение към Европейски Съюз и НАТО.

Москва отхвърля обвиняванията за интервенция и упреква Санду, че подклажда антируски настроения в страната, която се намира сред Украйна и Румъния.

Санду възнамерява да се кандидатира за втори мандат на президентските избори, които се чакат тази есен. Нейната партия завоюва над 40% от гласовете, подадени за кметове, градски управляващи, регионални и селски препоръки. Правителството възнамерява да организира и народен референдум по отношение на проевропейските си желания, макар че към момента не са избрани дати за това.

Мустеата уточни, че Москва се е пробвала да се намеси в локалните избори през ноември в Молдова - една от най-бедните страни в Европа. На собствен ред Москва отхвърли тези изказвания.

По думи на шефа на разузнаването Москва възнамерява да се намеси и в президентските избори, като поддържа проруски политици и партии. Русия евентуално ще предизвика митинги в Молдова през март и април и ще разпали сепаратистките настроения, изключително в източната и южната част на Молдова, предизвести той.

Миналия месец промосковски настроеният началник на молдовския район Гагаузия изиска поддръжката на Русия и поддържането на близки връзки. Също през февруари отделилото се от Молдова Приднестровие изиска от Русия да помогне на стопанската система му да устои на молдовския " напън ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР